Sport

De Lanlay klar: – Har gledet meg til denne dagen

Mandag signerte Yann-Erik de Lanlay en avtale ut 2023 med Viking. Til tross for at mange supportere fortsatt ikke har tilgitt at han gikk til RBK i 2015 var lysten på å komme hjem meget sterk hos Vaulen-gutten.

Følg RA Sporten på Facebook!

Mandag formiddag ble brukt til medisinsk sjekk og kontraktssignering. Nå er "Yanni" mørkeblå igjen og en overgang de fleste har skjønt kunne komme, da spilleren sa nei til ny RBK-avtale, er i boks. Viking har gitt fansen sin julegave.

– Jeg har gledet meg veldig til denne dagen. Nå skal jeg få det overstått. Så skal jeg i gang med trening og planlegging, sier de Lanlay til RA.

– Hvorfor kommer du hjem nå?

– Det var mange faktorer som spilte inn. En ting er laget som har gjort det så bra de siste to årene. Så er det et prosjekt som frister og som jeg vil være en del av. En annen faktor er at jeg har slitt noe med skader. Så skal det sies at det har vært mer snakk om det enn hva som har vært realiteten. Men det er bra å komme hjem til et miljø som kjenner meg. Jeg vet jeg er i trygge hender. Jeg er ekstremt motivert og vil tilbake i toppslag.

Han er sikker på at han vil passe inn i Bjarne Berntsens spillestil så snart den fysiske kapasiteten er bygget opp igjen. De Lanlay peker på at han var en av de som løp mest i Viking før han forsvant for å ta fire seriegull og tre cupgull med RBK.

LES OGSÅ: Burchnalls klubb beholder likevel plassen

Ned i lønn

– Du går ned i lønn for å spille for Viking igjen?

– Ja, men jeg føler ikke at det er det denne dagen skal handle om. Jeg er bare veldig glad for å være tilbake i Viking.

– Angrer du litt på at du ikke presset gjennom en retur alt før denne sesongen når du ser hva sesongen endte i?

– Hehe. Det kan du gjerne spekulere i. Dette året var veldig bra. Det virker utad å være en enorm positivitet både i by og lag. Dette er noe å bygge på. Noe jeg vil være en del av, sier 27-åringen.

Han er fortsatt åpen for en tur til utlandet en gang i tiden om rett klubb og rett mulighet dukker opp. Det er ikke sånn at han er bundet. Utlandet er fortsatt en drøm. Likevel er det viktigere å prestere i hverdagen for å eventuelt få den sjansen.

Om Viking kan blande seg inn i en toppstrid nå vet han ikke. De Lanlay peker på at det andre året alltid er litt skummelt.

– Det handler om å fortsette i flytsonen nå.

Utenom fotballen regner han nå også med å studere litt økonomi. Han er fortsatt ikke ferdig utdannet etter å ha hoppet av oljerelatert utdannelse underveis. I RBK har han kun tenkt fotball.

– Hva tenker du om reaksjonene fra fansen på denne overgangen? Det er fortsatt mange som er irriterte etter at du gikk til RBK?

– Hva skal jeg svare på det da? Jeg vet ikke og har ikke tenkt så mye på det. Nå skal jeg bare jobbe steinhardt. Det pleier å hjelpe om du leverer varene.

LES OGSÅ: Så mye tjente Viking på cupeventyret

Glad Berntsen

Trener Bjarne Berntsen var i full sving med de siste julegavene på privaten da RA var i kontakt for å høre om julegaven til Viking-fansen.

– Jeg regner med at vi ikke kunne gitt dem en særlig bedre gave enn dette, sier han.

– Hva vil "Yanni" tilføre Viking?

– Svært tøff konkurranse framme. Han har vunnet enormt mange titler og har masse erfaring fra europacup. På sitt beste er han en en utrolig gjennombruddshissig kant, spiss eller indreløper. Han kan nemlig fungere i alle de fem fremste posisjonene hos oss.

Berntsen peker på at denne overgangen handlet om rett timing. De Lanlay ønsket seg hjem. Det bidrar også til å styrke den allerede sterke lokale profilen i klubben.

– Når en profil med hans CV, kvalitet og erfaring ønsker å komme hjem sier du ikke nei. Han var tydelig på at Viking var det eneste alternativet i Norge. Jeg er glad at ikke utenlandske klubber med større ressurser kom på banen.

– Dere har jobbet med dette en stund?

– Vi har hatt gode samtaler. Han har sulten, motivasjonen og lysten til å spille for oss. Etter at vi så den gnisten var det mye venting og håp. Vi har jobbet en stund med dette.

Berntsen er sikkert på at Viking skal få angriperen tilbake i toppform fysisk gjennom fysisk trener og medisinsk ansvarlig Halvard Øen Grova. Erfaringene fra sist er gode.

– Nå er han også helt skadefri, sier Berntsen.

– Sprenger dere lønnsbudsjettet med de Lanlay inn?

– Nei. Vi er ganske tøffe på lønn. Det vert alle. Når en spiller av hans kvalitet kommer gratis er vår mulighet å kompensere noe for lav lønn når spilleren kommer, sier Berntsen – og signaliserer åpenbart at et betydelig signeringsbeløp er satt i spill.

Han erkjenner at de Lanlay vil bli blant de best betalte. Samtidig er han klar på at penger ikke er motivasjonen her.

– Han fikk nok et klart bedre tilbud for RBK. Pengene er definitivt ikke motivasjonen hans for en retur.

– Flere supportere var forbannet da en ekte Viking-gutt i sin tid gikk til RBK. Frykter dere at det vil henge igjen?

– Det er noen Viking-supportere som hater alle som går til RBK. De glemmer at "Yanni" bidro sterkt til å redde et økonomisk presset Viking i 2015. Dette var en sentral faktor for å få klubben ut av uføret. Slik må en bare akseptere. Noen ganger velger spillere andre klubber av økonomiske og sportslige grunner. Jeg er trygg på at publikum i Stavanger vil få mye å glede seg til med denne overgangen.

Berntsen er også klar på at Viking nå er i en fin posisjon i markedet.

– Det skjer alltid noe i alle vinduer og det er lurt å ligge i forkant.

– Er det bud inne på noen nå?

– Nei. Ikke for øyeblikket.

– Men dere har erstatteren klar om for eksempel Tripic selges?

– Vi har ingen planer om å selge Tripic.

Delte meninger

Supportersjef Roar Åkerlund i Hordene erkjenner at det er delte meninger om dette comebacket.

– Folk er ikke nok ferdige med dette. Det er mange som syns det er er bittert når lokale spillere svikter den mørkeblå drakten. Så er det de som mener at det å være fotballspiller er jobb, og ønsker ham velkommen tilbake med åpne armer. Vi må akseptere begge meninger. Jeg er nok selv i kategorien som mener det er lidenskap, sier han.

Samtidig tror han nok det vil gå seg til.

– Ingen vil pipe på en spiller i Viking-drakt, men da overgangen ble som den ble med "Yanni" stikker det nok dypt hos mange. Mange tok dette hardt. Spesielt når det var en som hadde erklært seg som Viking-gutt. Samtidig er fotball ferskvare. Leverer han har han ingenting å tape på denne returen.

– Vil han forsterke Viking da? Er ikke dette en fin julegave?

– Ja, vil han det? Vi er så bortskjemte nå at det ikke er skrevet i stein. Men er det en ting vi vet er det at Bjarne Berntsen har peiling. Han har sagt at han kun skal hente spillere som skal forsterke laget. Det er vanskelig å ikke ha tro på det Bjarne driver med. Samtidig kan han også falle nå som han har løftet oss høyt. Her i byen er vi kravstore, sier Åkerlund.

Mer fra Dagsavisen