Sport

Enkel seier til Jakob Ingebrigtsen i U20-klassen i EM i terrengløp

Jakob Ingebrigtsen innfridde forventningene i U20-klassen under EM i terrengløp i Portugal. Han vant overlegent sitt fjerde gull på rad.

– Det blir garantert gull til Jakob. Alt annet er en oddsbombe, sa NRKs ekspert Sindre Buraas før de 6225 meterne U20-løperne skulle bryne seg på i fine forhold i Lisboa.

Og han hadde så rett. For selv om det sto mange spente løpere på startstreken før de 6,2 kilometerne, var det nok få som hadde troen på egen seier.

Farten var enormt høy fra start av, med Ingebrigtsen oppe og styrte tempo allerede etter drøye minuttet.

Etter drøye ti elleve minutter de fleste hektet av, med Ingebrigtsen stadig i tet.

Minuttet senere hadde han kvittet seg med de tre nærmeste utfordrende, og to-tre minutter etter det var han et hav av tid foran konkurrentene.

Dermed kunne han løpe i mål i ensjom majestet, fullstendig overlegen. Det så nesten ikke ut som han var sliten engang.

Gullet var hans fjerde juniorgull på denne distansen i EM-sammenheng.

Filip Ingebrigtsen klarte ikke å følge i lillebror Jakobs fotspor i seniorklassen i EM i terrengløp. Han ble til slutt nummer 12. Svenske Robel Fsiha vant.

To timer før Filip skulle løpe i seniorklassen, hadde han sett Jakob ta gull i U20-klassen.

Filip klarte ikke å følge opp 19-åringens triumf. Tempoet ble for høyt fra starten for Filip, som ble hengende etter i pulje to med langrennsløper Didrik Tønseth.

Utover i løpet ble distansen større og større til tetgruppa for både Ingebrigtsen og Tønseth. De hang med i gruppe to, men de seks i teten satte opp tempoet noe voldsomt etter et drøyt kvarter. Da var det takk og farvel for den norske duoen.

– Tønseth imponerer stort, uten ski og staver, sa NRK-kommentator Ole Kristian Storberget underveis.

Det ble etter hvert en kamp mellom svenske Robel Fsiha og tyrkiske Aras Kaya om gullet. Etter drøye halvtimen stakk Fsiha ifra Kaya etter noen voldsomme taktomslag i motbakkene.

Italienske Yemaneberhan Crippa ble nummer tre.

Ingebrigtsen ble til slutt nummer 12, 58 sekunder bak Fsiha mens Tønseth endte på 25.-plass, drøye to minutter bak den svenske vinneren.

(©NTB)