Sport

Han er Berntsens aller sikreste kort

Av 22 muligheter til å starte har Tommy Høiland i år gjort det 22 ganger i cup og serie. Det er han alene om hos Viking og Sandnes Ulf i år – og det handler neppe om tilfeldigheter.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vikings toppscorer holdt riktignok på å miste søndagens seier over Strømmen med en betent tå. Likevel erklærte han seg spilleklar i siste liten, blant annet etter en tur på spa med fruen, og scoret begge målene.

Kun 52 minutters pause har han hatt i løpet av årets seriespill.

– Hva er hemmeligheten din for å orke alt?

– Det gjelder å ta vare på kroppen. Lytte til signalene når du har fått små smeller. Jeg er rask med å melde meg for behandling hos Halvard Øen Grova om det skjer noe. I år har jeg egentlig unngått skader i ganske stor grad. Jeg hadde litt problemer med tåen nå og litt vondt i lyskene i vinter. Det er det hele. Jeg er nok blitt mer fornuftig enn tidlig i karrieren, sier Høiland.

LES OGSÅ: Sjekk Vikings treningsgrep før Ulf-derbyet

Store kontraster

Kontrastene er ganske store om en ser tilbake på en profesjonell karriere som allerede har strukket seg i godt over ti år. 29-åringen har aldri vært den som spiller absolutt alt tidligere.

– Men det har aller mest handlet om at jeg har vært i klubber med langt større konkurranse. Som i Molde da jeg blant annet konkurrerte med folk som Björn Bergmann Sigurðarson.

At han skulle spille langt mer var også en del av planen til Høiland da han returnerte til Viking og Stavanger.

– Det var en av hovedgrunnene til at jeg kom tilbake. Sammen med det at jeg følte jeg hadde noen uoppgjort siden sist. Å spille det meste var et stort ønske.

Når Viking møter en av hans mange tidligere klubber Sandnes Ulf til nytt derby lørdag regner Høiland med å starte igjen.

– Tåen er under kontroll. Jeg kjente ingenting til det i kampen søndag.

– Han har variert

Trener Bjarne Berntsen har ikke hatt noen betenkeligheter med å drive «rovdrift» på Høiland så langt denne sesongen. Samtidig varsler han at konkurransen nå er skjerpet med Even Østensen inne.

– Som alle andre har også Tommy variert litt i prestasjonene. Han har vært veldig god og scoret i perioder. Så er det perioder hvor han ikke har gjort det. Viking er avhengig av å ha en Tommy Høiland i form. En Tommy som scorer og en Tommy som er god som førsteforsvarer, sier Berntsen.

At det har blitt så mye spilletid handler ifølge treneren ikke så mye om skaden nylig solgte Aniekpeno Udo slet med tidlig på året. Mest at Høiland gjorde seg fortjent til spilletiden.

– Men nå har vi også en annen mulighet i en Even Østensen som har gjort det veldig bra i de innhoppene han har fått. Sånn sett er veien til å få avløsning for Tommy nærmere enn tidligere i år, sier Viking-treneren til RA.

LES OGSÅ: Østensen skled inn sitt første mål for Viking 2

– Reprise er mulig

Da Viking smadret Ulf med 5–2 i derbyet 16. mai scoret Høiland tre av sine 13 seriemål. Viking kom ut som en rakett fra startblokkene og ledet 3–0 før samtlige av de 16.000 tilskuerne hadde fått kommet seg inn på stadion.

Høiland tror likevel en reprise er mulig og han bruker statistikken for å underbygge påstanden.

– Ja. Klart det er det. Vi har hatt mange kamper hvor vi har scoret mange mål denne sesongen. Samtidig er nok Sandnes Ulf enormt tente. De har hatt en dårlig periode, men fikk et poeng sist. Det kan gi litt selvtillit. Så skal vi til en vanskelig stadion. Det vet jeg alt om etter min tid der. Så er det sånn at det trøkkes til i derby. Det fikk vi erfare mot Bryne i cupen, sier han.

– Betyr møtene mot Sandnes Ulf like mye som oppgjørene mot Bryne?

– Jeg vet ikke helt. Selv har jeg ikke noe mot Sandnes Ulf. Etter mine år der har jeg bare fine ting å si. Det er gøy med lillebror i samme divisjon, men jeg skulle ønske de handlet om nivået over for begge lagene.

– I hvor stor grad tror du hevnmomentet kan spille inn i denne kampen?

–Det er vanskelig å si på forhånd. Så er det sånn at vi selv har hatt lyst på revansje mot andre lag. Blant annet ville vi veldig sterkt ha det mot Nest-Sotra etter stortapet der oppe. Men du så hvordan det gikk, sier Høiland – og lar tankene gli til hjemmetapet.

– Disse kampene lever sitt eget liv.

– Hva med fortsettelsen. Holder 60 poeng for opprykk?

– Jeg tror vi kun skal ta dette kamp for kamp og ikke bry oss for mye om tabellen ennå. Nå må vi konsentrere oss om å møte Ulf på gress. Det har vi slitt med før i år.

Mer fra Dagsavisen