Sport

Strategien som har gitt ny optimisme

Ved å hente inn seks spillere i alderen 24–30 år framstår Viking med et helt annet tempo og intensitet i treningshverdagen. Ian Burchnall mener en krise ofte kan trigge noe bra og er langt sterkere i troen på overlevelse.

Ian Burchnall og Bjarte Lunde Aarsheim har aldri mistet troen på at Viking skal holde seg. Samtidig innrømmer Ian Burchnall glatt at han sover bedre om nettene etter at seks erfarne nykommere er hentet inn i sommer. FOTO: ESPEN IVERSEN
Følg RA Sporten på Facebook!

Fellesnevneren for Sime Gregov, Fredrik Torsteinbø, Tommy Høiland, Andreas Nordvik, Ross Jenkins og Jose Manuel Cruz Orozco er at de alle er mellom 24 og 30 år.

I første del av sesongen hadde Viking kun Claes Kronberg, Kwesi Appiah og Karol Mets fast inne på laget i alderskategorien som regnes som den beste for fotballspillere.

Nå har de åtte spillere i denne alderen. Endringen er merkbar. Dette handler om et valg som er gjort.

– At vi skulle hente spillere i denne alderskategorien har vært en bevisst strategi fra vår side. Vi kunne kanskje ha hentet unge gode talenter, men det var en skjevhet her. Det vil også bli mye press utover høsten. Da tror vi dette er riktig, sier sportssjef Bård Wiggen til RA.

LES OGSÅ: Én av disse tror favorittlaget tar gull

Burchnall sterk i troen

Wiggen har lenge pekt på problemet som nå er i ferd med å rettes opp. Endringen er merkbar for alle som følger øktene regelmessig.

– Flere av spillerne har også vært i større ligaer og ute en vinternatt før. Det tror vi kan bli viktig, sier Wiggen.

Tar du bort de utlånte spillerne har nå troppen til Viking 11 mann under 24 år, 8 fra 24 til 30 og 3 over 30.

GPS-tallene til fysisk trener Sean Culliane viser allerede at det ytes mer. Konkurransen om plassene er større, lydnivået på trening er høyere – og intensitet og tempo har gått kraftig opp.

Viking framstår bokstavelig talt som et nytt lag. Det merker også trener Ian Burchnall.

– Det er en enorm forskjell, erkjenner mannen som skal styre laget.

LES OGSÅ:

Han peker samtidig på at Viking ikke har gått bort ifra tankene om å utvikle egne spillere.

– Men de unge behøver mer erfarne spillere å lære av.

Leicester-karen snakker om en ny dimensjon i laget. Endringene, som måtte komme med flere på vei ut, gjør ham tryggere enn noensinne på at Viking skal klare å holde seg.

– Jeg har ment det hele tiden, men det er klart at det ville blitt vanskelig om vi ikke hadde fått tilført midler til å handle i sommer. Nå er jeg veldig trygg på at vi skal kunne sette i sammen en rekke av gode resultater.

Burchnall skulle gjerne hatt et lignende overgangsvindu i vinter, men skjønner og aksepterer at det ikke ble slik.

At det hele har endt i den største sportslige krisen siden 2006 mener han det kan komme noe godt ut av.

– En krise trigger ofte noe bra. Jeg har endelig en følelse av at vi er i ferd med å bygge noe bærekraftig sammen nå.

– Sover du bedre om nettene etter handlene som er gjort?

– Definitivt!

Samtidig kan det fortsatt bli skudd for baugen. Framtiden til stjernespiller Samuel Adegbenro var fortsatt ikke avklart fredag formiddag da RA pratet med Bård Wiggen.

Det norske overgangsvinduet for spillere inn stenger 16. august og Viking må handle raskt om Adegbenro eventuelt skal erstattes.

At han spiller mot AaFK søndag virker rimelig sikkert. Nigerianeren ble drillet som en av tre offensive midtbanemenn bak Tommy Høiland på Knudamyra fredag. Burchnall kan nå nyte godt av konkurranse og dekning på langt flere plasser.

Adegbenro, Julian Ryerson og Fredrik Torsteinbø offensivt gir også uforutsigbarhet. Alle kan spille i samtlige av de tre rollene.

– Det kan gi oss et litt mer flytende angrepsspill, sier Burchnall – som ved å flytte Ryerson opp gjør plass til Ross Jenkins fra start.

LES OGSÅ:

Møter formsvake AaFK

Første mulighet til å kravle videre opp mot trygg grunn er mot formsvake AaFK i morgen.

– De har slitt med formen den siste tiden, men laget har flere veldig gode enkeltspillere som kan endre kamper. «Mos» har scoret mye og Edwin Gyasi er også en spiller som kan påvirke kamper på egen hånd.

En stor fordel for Viking kan også være at Aalesund spilte mot Stabæk i cupen torsdag.

Det betyr at de mørkeblå endelig får nyte godt av en terminlistefordel.