Sport

«Fram med nedrykksbudsjettet»

KOMMENTAR: Bunnoppgjøret mot Sogndal var en så pinlig affære for Viking sportslig sett at det knapt er noe poeng i å snakke om hva som gikk galt. Så langt inn i "en kamp man bare må glemme fortest mulig"-kategorien befant dette faktisk seg.

Følg RA Sporten på Facebook!

Da er det langt viktigere med noen realitetsorienteringer og en kikk på potensielle konsekvenser.

For med fire i sekken, og én skapt sjanse på 94 minutter med fotball, er Viking den definitive prygelknaben i Eliteserien 2017. Dette er "rock bottom". Ikke siden 1986 har det sett verre ut. Da rykket Viking ned så det suste.

Med åtte runder spilt handler det heller ikke mer om tilfeldigheter. Viking er i full sportslig krise på toppen av den økonomiske. De gode prestasjonene mot topplagene virker som svunne minner på en slik dag. Laget vinner ikke kampene de må vinne. Det er dypt bekymringsverdig.

LES OGSÅ: - Svakeste kamp i min tid

Det kan selvsagt snu for Viking. Det kan skje alt på tirsdag fordi Sogndal-kampen ble svært preget av et mål mot etter 38 sekunder. Sjokket la seg aldri.

Men jeg tror ikke helt på at det skjer. Dette må ha gjort noe med selvtilliten i negativ forstand. Det er slike tap som dessverre setter spor mentalt i en fotballgarderobe.

Laget har også utvilsomt alle statistikker mot seg. Bunnplass når vi nærmer oss en tredjedel av sesongen betyr svært ofte nedrykk. Det må nå styret og ledelsen faktisk ta inn over seg.

Om de ikke alt har startet med å regne på konsekvensene av et nedrykk vil det være totalt uansvarlig om Stig Christiansen og co. ikke ber administrasjonen gjøre det. Her nytter det ikke å si "at vi ikke skal dit". Nå må det konsekvensutredes og eventuelt handles.

Det er ikke lett å være verken spiller, eller Ian Burchnall, med de forutsetningene som ligger til grunn i Viking nå. Dagens aktører lider voldsomt av feil som har skjedd tidligere, lavkonjunktur og et vinnende Oilers som stadig støvsuger mer av markedet.

Hva vil et nedrykk koste Viking? En halvvering av dagens hardt kuttetde inntektsbilde er ikke usannsynlig. Det tåler de ikke.

LES OGSÅ: Slik var Viking-Sogndal

Forrige emisjon i klubben var dessverre ikke i nærheten av å gi klubben handlingsrommet den sårt behøvde. Nå er faktisk spørsmålet om ikke eierne seriøst bør vurdere å redde klubben nok en gang. Her behøves påfyll av spillere med kvalitet i sommer for å overleve. Ikke salg.

Hvis svaret derimot er at den planen som er lagt skal følges må de samme eierne også spørre seg selv om de er villige til å tape investeringen sin i en konkurs.

For når Viking framstår så pinlig svake som lørdag bør alle alarmklokker ringe i Jåttåvågen. Laget skaper ikke sjanser og selvtilliten ser ut som om den er helt blåst bort.

Det er da et fotballag virkelig er i trøbbel.