Sport

Svakeste poengfangst siden 1992

Ikke siden Arne Larsen Økland fikk sparken i 1992 har Viking hatt en svakere poengsum etter syv runder. Bjarte Lunde Aarsheim har klare tanker om hvordan bunnoppgjøret mot Sogndal skal vinnes og trenden snus.

Bilde 1 av 2
Følg RA Sporten på Facebook!

Viking-legenden, og dagens assistent i klubben, kom til Viking fra Hundvåg i 1993. Men han husker godt problemene i 1992 da Arne Larsen Økland fikk foten etter kun syv serierunder.

Den gangen hadde Viking tre poeng. Nå har de fire. Forutsetningene er likevel helt andre i 2017.

I år har mange tippet Viking i bunnen grunnet de økonomiske problemene. Den gangen var laget ferske seriemestere.

– Vi får snu litt på det og konkludere med at vi nå har fire poeng på de siste tre kampene. Så var Sandefjord-kampen  åpenbart  et solid feilskjær, sier Lunde Aarsheim til RA.

LES OGSÅ: Kamp mot klokken for Ryerson

Hadde levd utrygt

Om du tar for deg sesongene hvor Viking har startet virkelig svakt de siste 25 årene er fellesnevneren at trenerne som regel har fått fyken.

I år skal det nok veldig mye til for at det skal skje og det vet selvsagt trenerteamet. Med forutsetningene som ligger i bunn, og klubbens økonomi i mente, kan neppe klubben ta seg råd til det om de så hadde ønsket.

– Presset hadde nok vært et helt annet på oss på dette tidspunktet de fleste andre år, erkjenner Lunde Aarsheim – som likevel er fast bestemt på at klatringen til Viking skal begynne nå.

Han vil ikke at det faktumet på noen måte skal være en hvilepute.

Første mulighet kommer allerede mot Sogndal på lørdag i det som er et vaskeekte bunnoppgjør på Fosshaugane Campus.

Viking ligger helt sist med fire fattige poeng og fem scorede mål. Det er svakest i serien.

Hjemmelaget ligger på plassen over og er bare marginalt bedre enn Viking.

LES OGSÅ: Viking hiver seg på esportbølgen

– Vi behøver helt klart poeng. Det handler om hardt arbeid hver dag for å få til tingene som vil utvikle oss som lag. Det er det kjedelige svaret, sier Lunde Aarsheim.

Han og Ian Burchnall har også kommet fram til noen mindre kjedelige svar.

– Da vi analyserte kampen mot Sandefjord så vi at vi var gode på gjenvinning – som vi har vært i hele år. Problemet vårt ble kanskje at vi ble spillende for mye rundt dem. Vi var ikke gode nok på å spille oss gjennom i midten og utnytte mellomrommene.

Lunde Aarsheim har nemlig merket seg at fire av Vikings fem mål i år har kommet etter innlegg. Unntaket er André Danielsens straffemål mot Odd. Laget behøver åpenbart flere strenger å spille på.

LES OGSÅ: Viking kan tjene ny million på Abdullahi

Humøret svært viktig

I kamper hvor motstanden legger seg dypt kan også dødballer bli avgjørende. Men det er lettere sagt enn gjort å få uttelling.

– Jeg så nylig en statistikk fra en av de siste Premier League-sesongene som viste at lagene behøver 27,2 corner før de får mål. Statistikken viser også at utoverskrudde cornere var mer effektive. Det både overrasket meg og irriterte meg litt, sier Lunde Aarsheim.

Å legge seg bakpå for å spille like kynisk som Sandefjord sist kommer foreløpig ikke på tale for Viking alt nå. I alle fall ikke på hjemmebane.

En annen svært viktig faktor for å ta de nødvendige poengene framover er også åpenbar.

– Humøret! Det er viktig at vi ikke mister det. Samtidig går det en grense for når det skjer også, erkjenner «Batty».

På torsdagens trening var det dog ingen tegn til det. Blant spillerne som var best til å slenge meldinger som fikk fram smil var Karol Mets.

– Fotball består av både lavmål og høydepunkter. Det er veldig viktig å holde humøret oppe. Spesielt når det går imot, sier han.

Mets frykter ikke at selvtilliten skal ryke.

– Jeg har i alle fall ikke fått noen dårligere selvtillit etter de siste kampene. Nå skal vi klatre oppover på tabellen.

Hva som venter Viking på Fosshaugane er de likevel usikre på i Jåttåvågen.

– Det er veldig vanskelig å si hva Sogndal kommer med. Vi vet ikke om de legger seg høyt eller lavt. Det som er sikkert er at vi er forberedt på begge deler, sier Mets.

LES OGSÅ: "Rom som skiller Adegbenro fra topp til flopp"

Vikings poengfangst etter 7 runder:
2017: 4 poeng
2016: 10 poeng
2015: 10 poeng
2014: 15 poeng
2013: 12 poeng
2012: 8 poeng
2011: 6 poeng
2010: 8 poeng
2009: 11 poeng
2008: 12 poeng
2007: 9 poeng
2006: 6 poeng
2005: 10 poeng
2004: 8 poeng
2003: 12 poeng
2002: 11 poeng
2001: 17 poeng
2000: 11 poeng
1999: 13 poeng
1998: 15 poeng
1997: 12 poeng
1996: 10 poeng
1995: 10 poeng
1994: 10 poeng
1993: 12 poeng
1992: 3 poeng
Kilde: NIFS.NO