Sport

Den perfekte timingen

KOMMENTAR: Ved å hente Camilla Herrem hjem har Sola slått et stort slag for å vekke interessen for klubbhåndball – og ikke minst for kvinnelig toppidrett i regionen.

Knut Ove Joa og Sola har bygget over tid og de har bygget smart. Når kan laget ta steget helt opp mot toppen. FOTO: ESPEN IVERSEN
Følg RA Sporten på Facebook!

Returen til Herren er nemlig en potensiell «gamechanger». Håndball på høyt nivå er en fantastisk publikumssport. Dessverre har den i stor grad blitt en arena for familie, venner og spesielt interesserte på i Norge de siste årene grunnet Larviks dominans.

Nyopprykkede Sandnes HK på herresiden får ha meg unnskyldt, men de mangler per i dag både profilene og arenaen for å kunne få til det Sola nå kan få til på kvinnesiden.

LES OGSÅ: Herrem klar for Sola-comeback

For over de siste årene har Sola spilt kortene sine rett. De har fått kommunen til å gjøre Åsenhallen om til en skikkelig håndballarena, fått skikk på økonomien – og de har hatt solid kontinuitet på trener og ledersiden.

Det har hersket en edruelighet i klubben som nå gir mulighet for å åpne kjøleskapet med mål om å sette champagnen inn.

Der de andre har gamblet med dyre profilerte spillere har Sola utviklet ungdommer og tatt nedrykkene som kom på strak arm. Det har satt dem i posisjon til å være attraktive når de etablerte nå ser hjemover.

Knut Ove Joa har aldri gitt opp drømmen om å samle de beste lokale spillerne og gjøre Sola til et skikkelig topplag. Hver gang en god spiller har forsvunnet har han krummet nakken og jobbet videre – uten å sutre for mye over det som kunne ha vært. Det skal han ha «kred» for. Nå er Sola og Joa i ferd med å få betalt for sin langsiktighet.

LES OGSÅ: Sola ute av sluttspillet

Men om Sola skal lykkes med å etablere seg blant de fire beste, noe som nå selvsagt må være et naturlig mål, må klubben spille kortene like riktig som de gjorde da de fikk et spleiselag av fire bedrifter til å ta Camilla Herrems lønn.

Det er nok av norske håndballklubber som har brent seg ved å ta på arbeidsgiveransvar for kontrakter de ikke har råd til å sitte på.

Skal Sola ta steget opp for å utfordre klubber som Vipers, og et vaklende Larvik, må de ha inn flere spillere i landslagsklasse. Det koster. Da er smarte løsninger, som med Herrem, nøkkelen. De bør for alt i verden styre unna et høyt lønnsbudsjett i klubben. Risikoen er for stor i norsk klubbhåndball.

De siste årene har Sola ikke tatt betalt av tilskuerne for å se kampene. Sponsorer har gitt en sum per tilskuer som dukker opp. Det har bidratt til at Solas publikumssnitt har ligget relativt høyt. Nå varsler daglig leder John Harald Kåsen at de skal begynne med å ta betalt. Det er OK å prøve med et så godt lag. Men de bør være forberedt på å snu raskt om det ikke funker – for det er publikums gunst som er nøkkelen for å kunne angripe om Larvik -hegemoniet nå faller.

LES OGSÅ: Joa forlenget med to år

Med Camilla Herrem, Tonje Nøstvold og Line Ellertsen i klubben sitter Sola på to store – og en kommende profil. Alle er også lokale. Det er et perfekt utgangspunkt for å bygge flere.

Profilerte kvinnelige idrettsutøvere har vi for øvrig ikke vært bortskjemt med her i distriktet de siste årene. Det er bare å kaste et blikk på RAs årlige kåring av Årets sportsnavn. Foruten de to hjemvendte håndballstjernene er det kun Sarah Louise Rung og en aldrende Gunn-Rita Dahle Flesjå som virkelig har stukket seg fram. Nå må nye skapes!

Herrem og Nøstvold, med sine kunnskaper og karisma, kan forhåpentligvis hjelpe fram en ny generasjon kvinnelige kjæledegger her lokalt – i en sport som har potensial til å fenge.

For det behøves utvilsomt.