Sport

Slik blir årets TdF-løyper

Tour des Fjords lanserte i ettermiddag løypene for årets utgave i forbindelse med Peloton og sykkelkonferansen i Stavanger forum.

Bilde 1 av 2
Første etappe går i 2016 fra Os kommune til Bergen sentrum. I 2015 kjørte rittet gjennom Os på vei ut til Nordheimsund. Rittet skal kjøre en runde opp Fanafjellet med bakkespurt og feltet kommer tilbake til Os før man fortsetter FV137 mot Trengereid. Veien inn mot Bergen går motsatt av Bergen -Voss. Avsluttende runder i VM- løypen i Bergen. Målgang blir på Bryggen.
Løypekartet viser hele etappen som inkluderer uoffisiell start. 
Stord er startbyen for andre etappe av rittet. Etter en kjempeinnsats som samlet ca 2000 barn og voksne i 2015 var Stord selvskrevet for årets ritt. Løypen vil gå gjennom Bømlafjordtunnelen til Aksdal før vi setter kursen mot Etne og Odda. Avslutningen blir rask og teknisk med mulighet for en langspurt til mål rett utenfor Odda sentrum.
Inkludert uoffisiell start er løypa på 212.5 km.
 
Tredje etappe starter i Ulvik som tidligere har vært med i sykkelrittet. Med flott lokalisering og et rikt landskap fører starten oss over Hardangerbroa og inn i Sørfjorden. Kjører gjennom Odda, til Røldal før Nasjonal turistvei fører oss til Sauda og inn på den nyåpnede Sandsfjord bru. Spennende natur med fjord i fokus, før Sand og Suldal setter elv og laks på kartet.
Etappen er årets lengste med en total distanse på 221 km, inkludert uoffisiell start.
 
Stavanger sentrum er utgangspunktet for den fjerde etappen. Sammen med handelsstanden blir dette en flott start også for turrittet Tour des Fjords Classic som også starter samme sted. Turrittet er ferdig når proffene starter, med en runde ut i havet langs Randaberg og følger kysten til vi kommer til Sandnes og Ålgård. Opp Seldalsbakken og turen legges via Høle, Ims og Bersagel før man avslutter med runder i Sandnes. Høy fart og action vil prege denne etappen.
Løypen er laget ut fra mange gode erfaringer, med Jan Inge og Roy Hegreberg i spissen, samt flere fra de lokale sykkelklubbene.
 
 Avslutningen på årets Tour des Fjords skjer i Stavanger. Start på Hinna Park, hvor moderne omgivelser og parker gir en kompakt startarena. Løypen skal ut til høg- Jæren hvor vinden kan avgjøre rittet allerede før vi kommer til de lokale rundene i Stavanger. Den velkjente Sørmarksbakken skal prøves også i år, før en vinner kåres på torget i Stavanger sentrum.

Mer fra Dagsavisen