Stavanger

Slik blir årets Gladmat-festival

Festivalsjef Maren Skjelde svarer på hva som skjer, hva som er nytt og hva hun gleder seg til under årets matfest.

Et av Stavanger-sommerens største høydepunkter, Gladmat, er i gang igjen – for 21. gang.

– Vi ønsker alle en stor velkommen. Dette er en fantastisk publikumsfestival med 150 utstillere, kjempegode restauranter og produsenter, med et veldig kjekt program som foregår gjennom fire dager, sier daglig leder for Gladmat, Maren Skjelde, til RA.

Festivalsjefen innrømmer at hun er nervøs, for det er mye som skal klaffe med et arrangement på denne størrelsen –  bare arbeidet med å gjøre alt klart har holdt på i en uke – og matfesten forventer 250.000 besøkende. Men selv om hun er nervøs, gleder hun seg også.

– Alle som er interessert eller glad i mat, som jo er de aller fleste, finner noe kjekt. Vi har et rikt program, sier hun.

Konsept-områder

Gladmat 2019 består av fem konseptområder:

Smak av Norge er i enden av Strandkaien, hvor du kan smake på – ja – norske produkter. På dette området blir det også avholdt kokkekonkurranse med Kjartan Skjelde.

Ved Fisketorget ligger Blågrønt, hvor daglige, gratis matkurs for barn holdes.

På Torget har lokalprodusenter tatt plass, og i tillegg er det scene med underholdning.

Mot enden av Skagenkaien er Malt & Humle, hvor norske håndverksbryggerier samles.

Og i Pedersgata er Smak på Verden, hvor du finner mat fra de fleste hjørner av kloden. Det er også arrangement i Fargegata.

– Det er fire dager hvor restaurantene og produsentene virkelig jobber og viser fram noe av det beste de kan, sier Skjelde, som også oppfordrer til å ta en titt på programmet.

LES OGSÅ: Gladmat: Tar imot nysgjerrige gjester i haven

– Vi har et veldig spennende program på scenen, sier hun.

Festivalen sparkes i gang med tale fra statsminister Erna Solberg (H) klokken 12.00 i dag.

Det vil også være gratiskonsert hver dag.

Gladmat ut av sentrum

– Vi inviterer også folk utenfor festivalområdet, det er nytt i år, sier Skjelde, og forklarer at en i  år kan besøke kjøkkenhage på Eiganes, bli med på sanketur på Tungenes og kafétur til Fjogstadnuten, Dalsnuten og Øvre Eikenut på to timer med Stavanger turistforening.

– Det er for å få til aktiviteter som ikke nødvendigvis er i sentrumsområdet. Vi syns det er kjekt å kunne være ute hos dem som står midt opp i det. Hos dem som holder på med kjøkkenhage. Det er kjekt å kunne vise, sier Skjelde.

LES OGSÅ: Den spiselige byfest blir røykfri

Vekst og mat

Årets tema er «Vekst».

– Vi tar utgangspunkt i stikkord som gress, gro, høste, grønnsak, råvarer, planter, men også bærekraftig vekst, sier festivalsjefen.

Også foredragsholdere skal snakke om vekst og mat, og tale om hvordan en kan redusere matsvinn, mathelse og mer.
– Jeg syns det beste med festivalen er at det virkelig er noe for alle. Det er en publikumsfestival som har en bred målgruppe, blant både de som besøker og de som stiller ut. Når vi i tillegg har et kjekt faglig program, så syns jeg det er en kombinasjon som er skikkelig bra, sier Skjelde.

Mer fra Dagsavisen