Nyheter

Den spiselige byfest blir røykfri

Neste uke arrangeres Den spiselige byfest for sjuende år på rad på Storhaug. I år har arrangørene valgt å holde parken røykfri.

Bilde 1 av 3

– Fuglene spiser dette, sier Eli Nessa, og peker på røyksneipene som ligger rundt føttene våre.

Hun er daglig leder i Urban Sjøfront, som er en av arrangørene av Den spiselig byfest.

– Vi ønsker å ha røykfrie områder under årets festival grunnet miljøhensyn, og fordi vi ønsker å understreke at dette er et familiearrangement, sier hun til RA.

For sjuende år på rad skal østre bydel i Stavanger fylles med matboder og familievennlige aktiviteter. Prosjektet heter Den spiselige bydel, og aktørene arrangerer matfestivalen på frivillig basis.

– Det blir både trampoliner, konserter, og mye god mat og drikke, sier Nessa.

Spiselig byfest arrangeres samtidig som årets Gladmat, og de to matfestivalene har et godt samarbeid.

– Det er to forskjellige festivaler, med like stor interesse for mat og drikke, og vi utfyller hverandre mer enn vi konkurrerer, sier hun. 
Børge Svensen, driftssjef i Ostehusgruppen, kunne ikke vært mer enig med Nessa.

– Vi er to gode naboer, og drømmen er en tydeligere rød tråd mellom festivalene. Det hadde vært fantastisk om de kunne møttes i Pedersgata, og fortsatt ned mot vårt område ved Lervigtunet, sier han.

Svensen er en av pådriverne bak Den spiselig byfest, og bakgrunnen for festivalen var et ønske om å skape noe for den pulserende bydelen i Stavanger.

– Vi ønsket noe som kunne passe alle, sier han.

Svensen mener det er viktig at gjestene under festivalen får et eierforhold til parken og områdene som benyttes.

– Kom som du er, og ta med deg matpakke om du vil. Det er ingen kjøpeplikt på Den spiselig byfest, sier han.

LES OGSÅ: Slik blir årets Gladmat

Neste uke vil det være mye aktivitet på blant annet Lervigtunet.

Opptatt av miljøet

Svensen forteller til RA at de er opptatt av å være miljøvennlige, og røykeforbudet er et resultat av en meget tørr sommer i fjor.

– Vi hadde en diskusjon med brannvesenet sist år, og på grunn av tørt gress ønsket vi å holde arrangementet røykfritt. De fleste besøkende mente det var et godt tiltak, så vi gjentar ordningen i år, sier han.

Nessa forteller at det vil bli plassert oljetønner utenfor parkområdet, med muligheter for å røyke.

– Det vil være tillatt å røyke på uteserveringene også, sier hun.

Ifølge Svensen har de fått noen negative tilbakemeldinger på ordningen.

– Det er klart noen føler misnøye. Dette er et tiltak det må jobbes noe med, og det vil ta tid, sier han.

LES OGSÅ: 150 utstillere på årets Gladmatfestival

Godt tiltak

Distriktssjef i Kreftforeningen, Camilla Gram, synes det er flott at Den spiselige bydel tar et slikt initiativ.

– Det er et verdifullt tiltak for både de involverte og de besøkende, sier hun.

Hun mener det er en type holdningsarbeid som er på vei til å modnes.

– Folk virker veldig positive til det, sier hun.

LES OGSÅ: Fredag åpner disse tre utestedene

###

Høye forventninger

Med skrekkblandet fryd skal nyåpnede TAKO by Fortou for første gang delta i matfestivalen.

– Det krever en del koordinering, og det er noen ting som må på plass før vi er helt klare, sier Arnt Skjerve, eier av Fortou.

Skjerve har vært med de siste tre årene, men nytt for restaurantene hans i år, er at kona, Elise Skjerve, er ansatt som daglig leder.

– Tidligere år har jeg kun jobbet fra morgen til kveld, men til uken skal jeg, minimum én dag, gå under kategorien «besøkende». Det gleder jeg meg veldig til, sier han til RA.

Ekteparet har høye forventninger til Den spiselig byfest, og er forberedt på at det blir veldig hektisk.

– Det kommer flere og flere hvert år, og vi merker pågangen, sier han.

Eli Nessa håper det kommer mange i år også.

– Det er er veldig væravhending, og vi krysser selvfølgelig fingrene for deilig vær, sier hun.

Mer fra Dagsavisen