Sport

Så mye taper Oilers første halvår av 2018

Halvårstallene til Oilers vil vise tap av en slik størrelse at resten av 2018 blir en kamp for å dra seg så nære et nullresultat som mulig. Skal det gå må laget levere sportslig – og straff fra sponsormarkedet unngås.

Bilde 1 av 0
Følg RA Sporten på Facebook!

En katastrofal sesong sportslig sett betyr svette dager for de ansvarlige i Ishockeyveien. Driftsselskapet Oilers AS kommer til å ende mellom tre og fire millioner kroner i minus. Det er en smell som går rett på konsernets bunnlinje. At det kun ble kvartfinale merkes.

– Når vi summerer opp første halvår – uten at det er helt i mål – så taper vi mellom tre og fire millioner. Vi stilte kun på vorspiel, men droppet festen. Samtidig fortjente vi nok ikke mer i år, sier styreleder Tore Christiansen til RA.

LES OGSÅ: Samfunnsengasjementet lever som aldri før i klubbene

Vil reparere skaden

Selv om DNB Arena også er en betydelig kulturinstitusjon er det ishockey som er kjernedriften. Når inntektene fra billetter, kiosker og barer uteblir merkes det – selv om kostnadene blir lavere uten finaler.

Nå handler resten av 2018 om å reparere skaden.

– Vi bygger nå en prognose på sponsorer, tilskuere – og hvor godt laget blir. Så håper vi å styre mot null. Det er vi ikke fornøyde med. Men vi er tvungne til det. Folk vil ikke betale for noe som ikke er godt nok, erkjenner styrelederen og hovedaksjonæren.

Lærdommen er selvsagt at Oilers må levere på sportslige ambisjoner om minst tredjeplass og finale hvert år. Slik er organisasjonen bygget. Skjer det ikke taper de penger.

Han er tydelig på å presisere at det er driftsselskapet som sliter. Samtidig har eierne alle planer om å sørge for at det går rundt.

– Det ville vært mer kritisk om det var bunnlinjen hos Oilers Invest. Oilers AS betaler åtte millioner i leie for arenaen – som setter Invest i stand til å holde forpliktelsene ved like.

LES OGSÅ:

Den lange planen er å betale ned all gjeld. Da vil alt gå rett inn i kassen og utgiftene på å styrke laget kan gå vesentlig opp om ønskelig.

– Når kan DNB Arena være nedbetalt og Oilers gjeldfrie?

– Vi har ikke så mye rentebærende gjeld igjen i forhold til investeringer. Det er snakk om 80–85 millioner. Det er bra sett opp mot at vi er seks år inne i en investering på 250 millioner. Jeg har planer om å oppleve klubben gjeldfri. Nå er jeg 55 år. Når jeg er 70 vil jeg kunne kjøre ned Madlaveien og si der står arenaen – og den er betalt for.

Klubben kvittet seg i vår med hovedtrener Pål Gulbrandsen, men Christiansen er klar på at det ikke var sluttpakke i bildet.

– Det kostet ingenting, men lå i avtalen at begge parter kunne avslutte etter to år.

LES OGSÅ: Kaunismäki blir ny assistent

Frykter markedsstraff

Klubben har de siste årene omsatt for opp mot 100 millioner. Dette tallet blir nok nærmere 90 millioner i 2018 – som en naturlig følge av årets sportslige problemer.

– Og der må dere også minst være for å kunne drifte etter dagens modell?

– Det stemmer. Slik det ser ut nå på sport og administrasjon må vi inn mellom 90 og 95 millioner. Jeg er mest opptatt av bunnlinjen. Det må være bærekraftig. Og da må vi levere sportslig.

Klubben er nå inne i prosessen med å selge inn ny sesong. Flere sponsoravtaler skal fornyes. Samtidig har klubben etterstrebet å ha avtaler med tre til fem års perspektiv. Slik unngår de den store sponsorstraffen etter en sesong som i år. Det er ikke her inntektene har sviktet så langt. Samtidig er det avtaler som nå skal fornyes.

– Frykter dere markedsstraff?

– Selvsagt gjør vi det. Det er tyngre å selge etter en sportslig nedtur – og i en situasjon hvor vi bare delvis har fortalt omgivelsene hvem som skal gjøre oss gode i 2018/2019. Vi har fått inn noe, men må ha inn mer. Det er en tøff jobb, men våre markedsansatte har blitt tatt godt imot.

Christiansen forteller at de fleste med utgående avtaler så langt ha sagt ja til å bli med videre.

– Men vi må ha inn noen nye. Vi jobber med store nasjonale aktører. Der er vi annerledes enn mange andre klubber. Vi håper å få inn en ny stor nasjonal sponsor i år også. Primærgruppen vår er lokale bedrifter, men hockeyen må på kartet hos de store som sponser norsk idrett også. Så er dette lange prosesser. Fjordkraft snakket vi med i flere år før det ble landet en avtale, avslutter Oilers-eieren.

LES OGSÅ: Bjorkstrand har rykte som beintøff og kravstor

Mer fra Dagsavisen