Stavanger

Prostituerte takket nei til krisesenter

De solgte sex fra et pensjonat i Sandnes. Så kom politiet. Hvor er kvinnene nå?

Av: Ingunn Walderhaug

Den 64 år gamle pensjonatinnehaveren fra Sandnes må ha visst hva som foregikk på rommene han leide ut. En enstemmig Jæren tingrett avla hans dom forrige uke; 90 dagers ubetinget fengsel.

Da politiet aksjonerte mot pensjonatet tidligere i år, fant de at ni av de elleve som på dette tidspunktet bodde der, var nigerianske kvinner. Under avhør har noen av disse kvinnene selv sagt at det ble solgt sex fra rommene, skriver Stavanger Aftenblad.

Men selv om dommen er falt over mannen, har ikke kvinnene forsvunnet. De har måttet finne seg andre steder å bo, forteller leder i Albertine, Randi Schulz.

LES OGSÅ: Leide ut syv leiligheter på Eiganes for prostitusjon

Takket nei til krisesenter

Albertine er Kirkens Bymisjons tiltak for mennesker tilknyttet prostitusjon og menneskehandel. Schulz kjenner disse kvinnene. Hun forteller at de fikk tilbud om plass på krisesenter.

Alle takket nei og har heller flyttet inn hos det de selv kaller «venner».

– Jeg vet ikke hvem disse vennene er, men mange av dem er menn, både norske og utenlandske. Noen av kvinnene sier at de vil gifte seg med disse mennene.

– Ei jeg har snakket med forteller at hun ikke helt skjønner hva mannen gjorde galt. Han hjalp dem jo med bolig. For henne har hun det bedre nå enn hun hadde det i Sandnes. For andre er det omvendt, sier Schulz.

LES OGSÅ: – Det selges sex for 59 millioner årlig i Rogaland

– Lovgivningen må endres

Albertine gjør det de kan for å informere kvinnene om risikoen dette utgjør og deres muligheter. Men de mellom 10 og 15 nigerianske kvinnene som lever i prostitusjon i Stavanger-området, vet at mulighetene er få og veien kronglete.

– Vi skjønner hvorfor de ikke er trygge på å komme fram med sannheten, for vi kjenner til bakgrunnene deres, sier Schulz.

Hovedproblemet er trusselbildet kvinnene lever under. Gir de informasjon til norske myndigheter, plukker bakmennene dette opp. I Nigeria er de ikke trygge. I Europa er prostitusjon for mange den eneste muligheten.

– Så lenge det ikke gjøres noe med lovgivningen, vil det bare vedvare. Tenker en at løsningen er å sende dem ut, da foregår det videre i Europa, mener hun.

LES OGSÅ: Prostituert i Stavanger: – Vi er for mange jenter

Politiet sliter med å få tillit

Å bekjempe menneskehandel er en primæroppgave for seksjonen, sier leder ved seksjon organisert kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt, Bjørn Vidar Bollestad.

Han erkjenner at jobben byr på mange utfordringer.

– Den store utfordringen er å få informasjon og bygge tillit. Vi vil helst ta bakmennene. Men det er mye mistillit til politiet, spesielt hos de nigerianske kvinnene. De er livredde, sier Bollestad.

Han tror at det er store mørketall når det kommer til omfanget av prostituerte og mulige ofre for menneskehandel i Stavanger-området.

– Men vi har for lite kjennskap til omfanget til å si noe mer om hvor mange det er snakk om, sier han.

LES OGSÅ: Hadia Tajik åpner for å endre hallikparagrafen

Mer fra Dagsavisen