Stavanger

Økende frykt for flåtten

Apoteksalget av flåttfjernere og beskyttelsesmidler mot flått er fordoblet de siste tre årene. Mange spør også etter vaksine.

- Etterspørselen er svært stor i de områdene der det er mest flått. Det selges nå nesten dobbelt så mange flåttfjernere som i 2003, og bortimot tre ganger så mye flåttspray som for bare to år siden, sier provisorfarmasøyt Åste Flatmark i Vitusapotek til artikkelbyrået Newswire.

I Stavanger kommune har blant annet Vassøy merket mye til flåttbestanden tidligere.

- For midler til dyr begynte høysesongen allerede i begynnelsen av mai. Juni og juli er toppmånedene for salg av flåttfjernere og spray til mennesker, sier Flatmark.

Vil ha vaksine

Vitusapotek har også registrert at stadig flere spør om det er mulig å vaksinere seg mot infeksjonene et flåttbitt kan gi.

- Det finnes en vaksine mot det sjeldne TBE-viruset som kan overføres gjennom flåttens spytt, men slik forebyggende behandling er uaktuelt for folk flest, sier provisorfarmasøyt Åste Flatmark.

I USA er det utviklet en vaksine mot borrelia-bakterien, men den har liten eller ingen virkning på europeiske flåttarter.

- Det ble dessuten rapportert om en del uheldige bivirkninger ved bruk av vaksinen, og så vidt vi vet er den ikke lenger i salg. Derimot jobber østerrikske forskere med å utvikle en borrelia-vaksine, men det er for tidlig å si om dette vil føre fram, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Kan bli ny rekord

I 2006 ble 311 nordmenn syke av flåttsykdommen Lyme borreliose. Det var ny rekord, og dobbelt så mange som for ti år siden. Antall rapporterte tilfeller hittil i år tyder på at 2007 kan bli enda verre.

- Slik utviklingen har vært vil det nok være stor interesse for en vaksine, særlig blant hytte- og friluftsfolk i utsatte områder av landet, sier Preben Ottesen.

Han råder folk til å dekke til huden med klær og godt fottøy ved ferdsel i områder med mye flått. Etterpå bør både huden og klærne undersøkes nøye. Jo fortere flåtten fjernes, desto lavere er sykdomsrisikoen. Faren er liten før det er gått 24 timer, sier Preben Ottesen.

Mer fra Dagsavisen