Onsdag er det tid for Gladmat i Stavanger. De siste årene har gjestene på matfestivalen fått smake ulike Gladmat-retter for 50 kroner.
Nå koster Gladmat-retten 75 kroner. Det melder festivalen i en pressemelding.
– Det stemmer at vi har satt opp prisen, sier Maren Skjelde, daglig leder i Gladmat og fortsetter:
– Matprisene har gått voldsomt opp de siste årene, og absolutt alle utstillerne og restaurantene våre merker dette godt. Gladmatfestivalen skal fremme den flotte matnæringen vi har, og vi ønsker å legge til rette for at de ulike aktørene som er med på Gladmat i alle fall ikke skal tape penger på deltakelse, forteller Gladmat-sjefen.
Gladmatretten har eksistert i over ti år, og ble innført etter tilbakemeldinger fra festivalgjestene, som opplevde at de fleste utstillerne og restaurantene kun solgte store måltider, slik at det ble vanskelig å få smakt på mye.
– Gjennom årene med denne retten, har vi sett at den har utviklet seg fra å være noe enkelt, for eksempel en vårrull, en pølse i brød eller et par biter ost, til gastronomiske kunstverk. Flere restauranter jobber i månedsvis med å perfeksjonere den, og noen holder den faktisk hemmelig fram til festivalen starter. Dette er vi stolte av, sier Skjelde i pressemeldingen.
Kårer den beste retten
I løpet av festivalen, som pågår fra og med onsdag til lørdag 1. juli, vil Gladmat-juryen lete etter den beste retten.
– Gladmatjuryen ser alltid etter den beste maten på Gladmat, men vi ser alltid etter den beste opplevelsen for gjestene også, sier juryleder Olav Birkeland, som i år er med for niende gang.
Sammen med resten av juryen, og barnejuryen, smaker han alle Gladmatrettene, for å finne ut hvilke som er aller best. De deler ut priser i flere kategorier, og Gladmatretten står sentralt i kåringene.
– Vi gleder oss ekstra mye til å kåre årets sirkulære utstiller, det gjorde vi for første gang i fjor, og vi håper på mange flere gode kandidater i år.
[ Gladmat tar klimagrep: – Vi har en forpliktelse ]
Blant forhåndsfavorittene i år trekker Skjelde fram Bravo og K2 blant restaurantene. Begge vil servere kortreist vegetarmat.
Blant utstillerne nevner hun samarbeid som Hall Toll og Nora’s Kitchen, Sunde Gårdsutsalg som alltid er blant de beste i klassen på lokalmat, samt Matjes som aldri gir seg med sild i lompe.
– «Sild going strong» er også et veldig sterkt navn på retten, smiler Skjelde, og legger til at Matjes stakk av med pris for beste lokalmatprodukt i fjor.
– Jeg tror nok mange vil være nysgjerrige på Sandi Cakes sin «Jul i Juli» også – is med juleøl, tyttebærkaviar og akevittskum.
Ellers holder både Spiseriet, Fisketorget og Fish & Cow/Tango kortene tett til brystet og har på forhånd ikke avslørt hva de vil servere.
[ Familien Klemetsen i sjokk: Noen herjer og stjeler fra Big Johns grav ]
[ Grunneier i retten: Føler seg lurt og overkjørt av Lnett ]
---
Disse stiller ut på Gladmat 2023:
Havbruksteltet (stand 3): Fiskesuppe
Kremmer´n (stand 5): Speketallerken. To typer spekepølse og potetsalat og flatbrød, serveres på tallerken
Siddis Cola (stand 7): Napolitansk fritert pizza med lokalprodusert mozzarella. Kommer i to utgaver. En vegetarisk og en med bacon.
Arabella Restaurant (stand 10): Shawarma
Seoul Søstre (stand 11): Koreanske friterte kyllingbiter glasert med søtsterk saus og søtsalt, soyabasert saus. Serveres med potetsalat.
Garmaz u Mirki (stand 13): Pierogi, en populær polsk matrett. Det er små, fylte dumplings laget av en deig. Velg mellom poteter og cottage cheese (vegetar) og svinekjøtt.
Javier Taco (stand 14): Barbacoa Taco
Donuts.no (stand 15): seks små donuts med varm saus (velg mellom sjokolade og salt karamell)
The Lucky Pig (stand 16): vårrull
Arctic Restaurant (stand 17): kyllingstrimler og kyllingvinger
Matologi (stand 18): velg mellom steam buns og sandwich med and, kylling eller koreansk bbq
Gårds og bygdemat (stand 19): lakris
Crepe de la crepe (stand 20): crepe med sukker og kanel, eventuelt syltetøy
Papas Pizzeria (stand 21): Pizza Bistecca
The greek food (stand 22 og 62): gyros servert på tallerken med pommes frites
Meze Restaurant (stand 24): islim kebab
Yips (stand 25): konfitert laks med ponzu av fermentert tomat fra Brimse gård og ramsløkkrem.
The Shack (stand 25): spareribs med bbq-saus, fries, summer slaw og chilimayo
Hall Toll x Nora’s Kitchen (stand 26): Nora’s PaniPuri Puchka – potet, linser, kikerter, tamarind, rødløk, grønn chili, koriander, aloo bhujia og granateple. To sauser: Nora’s secret sour & sweet dip og Nora’s secret spicy yoghurt dip.
Austrått Kaffebrenneri (stand 28): kaffe
Spiseriet (stand 29): en hemmelig rett
Hjelmeland Naturlegvis (stand 30): lettrøykt sterlingkveite med jordbær, rabarbra og reddik fra Hjelmeland
Helgø Meny Food Court (stand 31): velg mellom sju ulike Gladmatretter – angussnadder, angussilder, Meny sin fiskesuppe, laksewrap, pizza m/angussnadder, pizza m/slegge og nduja og pizza m/salsiccia
Matjes (stand 33): Sild going strong. Lompe med en matjessildfilet, rømme, rødbeter og hakket løk. Kan fås uten gluten og laktose på forespørsel.
Fisketorget (stand 35): breiflabb og kråkebolle fra Finnøy, samt en liten hemmelighet.
Sabi Sushi Pedersgata (stand 36): crispy Aurora-laks tartar med smågrønt // marinert Aurora-laks med soya, avokado, agurk, vermicelli og tapioka
Molinå Bakery & Eatery (stand 37): peruansk ceviche
Simply Pinoy (stand 38): Fire dumplinger
Norway Life Shahryar Mirzazadeh (stand 46): oliven og tørket frukt
Thai In Town (stand 47): vårruller
Taste of Greece (stand 48): gyros «taste»
Babylon Kebab House (stand 50): grilltallerken
Kebana (stand 51): samosa med chutney
Spekestua (stand 53): smaksprøver
Prymo skorsteinskake (stand 54): skorsteinskake («chimney cake»)
Cid Mat – Churros (stand 55): churros
Gyro City – Gresk mat (stand 56): gyros i pita
Crazy Foodtrucks (stand 57): cheesesteak
Mrbelwaffle (stand 58): vaffel fra Belgia eller Hongkong
Gaffel & Karaffel (stand 60): arancini med sopp, trøffelmajones, trøffelpecorino og gressløk
Los Tacos (stand 61): grillet lår av norsk kylling marinert i chipotle- og hvitløksappelsinjuice. Servert i maistortilla, og toppet med pico de gallo, fersk salsa verde og Oaxana-ost. Vegetarisk versjon tilgjengelig
Zouq Stavanger (stand 63 og 75): Butter Chicken, en mild klassiker som består av grillede biter av marinert kylling tikka eller paneer, servert i en fløyelsaktig glatt tomat- og løkbasert smørsaus.
Deja vu Delikatesser (stand 64): fersk tunfisk og kongekrabbe med jalapeños, yozo og shiso-salsa.
Potatoguys (stand 65): minifries
Tikka Tikka (stand 66): samosa
Kristin Paulsen (stand 71): bruschetta
Miyako & Zouq (stand 75): takoyaki
Lura Turistheim – Fiesta (stand 76): BBQ-marinert svinenakke med potetstappe
India Tandoori Restaurant (stand 77): Tandoori Chaat (vegansk/vegetarisk alternativ: Kati Roll)
Kvinesdal restaurantdrift (stand 79): Pasta Garganelli con polpettine (garanellipasta med kjøttboller og tomatsaus)
Yips Sola (stand 80): bao med konfitert and, hoisinsaus, fennikel og mango
Spansk Churros (stand 86): churros
Gresk Gyros (stand 87): gyros
Gårds og bygdemat (stand 90): spekemat
Dutch Cheeseman (stand 93): ostetallerken
Amigo (stand 95): rullet is
HEIMR Collection – Victoria Hotel (stand 102): klippfiskbolle fra Lofoten med tomatsaus og friske urter
Sola Strand Hotel (stand 102): grillet oksetartar på wagyu fra Nyyyt, norske reddiker, sylta sennepsfrø, puffa byggryn og ramsløkmajones.
Como Mexico (stand 120): to carnitostaco i salsa verde, servert med råkost, rømme og ost i mais- og hvetetortilla
Epleblomsten (stand 121): eplesirup
Heimebakst (stand 122): kaffe og lefse
Sunt og balansert (stand 123): yoghurtbowl
Olivenlunden (stand 124): smaksatt olivenolje med balsamico
Mor Sigrid bakst (stand 125): lefsebiter
Chili Chocolate (stand 130): jordbærspyd
Sandi Cakes (stand 133): «Jul i Juli» – is med juleøl, tyttebærkaviar og akevittskum
Fjorden Sjokolade (stand 134): «Verden rundt med sjokolade» – sjokoladeis med kakaonibs (Peru/Madagaskar), to brownies laget med ulik sjokolade (Den dominikanske republikk/Tanzania) og to ulike sjokoladebiter (Filippinene/Tanzania og melkepulver fra Norge)
King of waffles (stand 153): «Strawberry Heaven»
It`s Corn (stand 154): mais i kopp med valgfri smak
Sunde Gårdsutsalg (stand 158): velg mellom limousine chili-slider servert med Grillkongen Craigs Farmhouse bacon, jalapeñomajo, cheddar, variasjon av løk og luftig burgerbrød fra Buøy bakeri – og pulled beef med sylta løk – Forbanna BBQ-saus, potetcrisp og vårløk servert i lyst brød fra Buøy Bakeri
Ledaal Teppeveveri (stand 200): lapper med kaffe
MS Sandnes (stand 210): sjømatretter
Fatland Jæren (stand 220): svinekjake servert i lokalt bakt brød, med hjemmelaget coleslaw, løkkompott, barbequedressing og sylteagurk.
---