Stavanger

Vil ha ny type Stavanger-skole

Dugnadsvillige foreldre står bak nye skoleplaner i Stavanger.

Småbarnsforeldre i byens internasjonale gründermiljø ønsker en tospråklig grunnskole basert på IB-pedagogikken, som også er modell for St. Olav videregående og British international school på Jåttå.

– Vi ønsker å gi et grunnskoletilbud for internasjonale familier som bor og vil bo fast her i Stavanger, sier Halvor Øgreid.

To-, snart trebarnsfaren står i spissen for The Explorers, et heldags skoletilbud, 85 prosent offentlig betalt, og med foreldrebetaling på rundt samme nivå som en SFO-plass.

– De internasjonale skolene koster fra 90.000 kroner til 160.000 kroner året i skolepenger per elev. Det kan de færreste betale, sier Øgreid.

LES OGSÅ: Ny kamp om privatskole i Stavanger

Flerspråklig

Læreplanen baseres på International Baccaluareate, IB.

– Vi har et tett nettverk der det snakkes flere språk i hjemmene. IB-pedagogikken er velkjent, det er flere tusen skoler globalt som følger IBs anerkjente læreplan, med tverrfaglige verktøy med vide rammer, egnet til å skape læringslyst, sier Trine Haaland.

Det tas sikte på 100 elever, 1.-10.-trinn, start høsten 2018, i sentrum eller på Storhaug. Utdanningsforbundet er skeptisk,  politikerne er uenige.

– Explorers vil ikke gå på bekostning av ny skole på Storhaug. Og: Den norske fellesskolen er fantastisk på sin måte, men den passer ikke nødvendigvis for alle. Barns behov er forskjellige. Vi ønsker små klasser og tilpasset opplæring, sier Øgreid.

Initiativtakerne mener det er behov for The Explorers i en internasjonal by med 15 prosent innvandrere.

– Internasjonal utdannelse av høy kvalitet vil være viktig for næringslivet her, sier Øgreid.

LES OGSÅ: Slakter ja til ny privatskole

Mye dugnad skal få skolen til å gå rundt.

– Vi skal i hovedsak bare ha to utgiftsposter: Leie av lokale og lønn til lærere. Vi vil også tilby minst like gode betingelser som i offentlig skole, sier Øgreid.

LES OGSÅ: Klart nei til ny privatskole

Formannskapet behandler saken torsdag kveld. Utdanningsdirektoratet, eventuelt Kunnskapsdepartementet, sier endelig ja eller nei.

Mer fra Dagsavisen