Stavanger

Stavanger Forum ber eierne om 15 mill. i løpet av måneden

I 2014 hadde Stavanger Forum over 18 millioner i egenkapital. Nå er egenkapitalen snart borte, og selskapet har blitt nødt til å få inn penger for å sikre driften.

Det kommer fram i et brev styreleder Kjell Erik Grøsfjeld og administrerende direktør Jan Hauge i Stavanger Forum har sendt til Stavanger kommune.

– Vi har ikke fått inn inntektene vi skulle ønske som følge av nedgangstidene, og for å fortsette arbeidet er vi nødt til å be om penger for å sikre driften videre, sier styreleder Grøsfjeld.

Ber eierne om 15 millioner

Han forteller at selskapet har nedbemannet og arbeider for å redusere kostnadene, men at det ikke er noen vei utenom. Derfor har de nå bedt eierne, Rogaland fylkeskommune og Stiftelsen Stavanger Forum, om 15 millioner kroner i kapital.

– Vi skulle gjerne ha klart oss uten pengene vi nå ber om, men for å sikre at vi kan levere det eierne og samfunnet forventer av oss i framtiden er vi avhengige av pengene. Det blir et helt annet Forum uten, sier han.

Stavanger kommune er ikke med på eiersiden av Stavanger Forum i dag, men siden kommunen eier haller på området og er den største interessenten, er kommunen vurdert som den mest aktuelle investoren.

– Vi ber ikke om penger for å overleve, for i verste fall kan vi kutte til beinet og sitte med en minimumsbemanning som kan serve ONS. Det mener vi ikke er den rette strategien. Det internasjonale markedet for kongresser og messer er enormt, så da ønsker vi heller å være framoverlente og hente flere av disse til Stavanger Forum, sier administrerende direktør Jan Hauge.

Stavanger kommune inn som eier?

Rådmann Per Kristian Vareide jobber med å få framlagt en sak for politisk behandling i Stavanger, og i Stavanger Forum håper de å ha en avtale i boks før et ekstraordinært styremøte i slutten av september.

– Ingen gir oss penger sånn uten videre, så hvis Stavanger kommune går inn som eier forventer vi at de ønsker å få en avkastning på investeringen sin og at de kommer til å være en tydelig og god eier, sier Hauge.

Begge trekker fram Glasgow som et prakteksempel på en messe- og konferanseby som for bare noen år siden la brakk.

– Det tar tid å få de store konferansene og messene til byen, og det er nesten litt som å jobbe for å få et OL. Vi kan ikke gjøre jobben alene, men sammen med næringslivet, reiselivsbransjen, politikere, Næringsforeningen og andre samfunnsaktører kan vi få det til, sier Hauge.

Grunnen til at de nå ber om mer kapital er for å fortsette jobben med å markedsføre seg for å tiltrekke seg nye kunder.

– Hvis du er mett når du går hjem, kikker du ikke om etter andre steder å spise. Sånn har det vært for mange selskaper i vår oljesmurte region, og sånn har det kanskje vært for Stavanger Forum også. I flere år har tilgangen på kunder vært god nok, og dermed har man kanskje ikke i tilstrekkelig grad vært ute i markedet for å tiltrekke seg nye kunder, sier han.

Positive tilbakemeldinger

Grøsfjeld mener også det dreier seg om hvilken linje Stavanger Forum skal legge seg på.

– Det foregår et veldig spennende strategisk arbeid med en langsiktig plan for Forum-området, og spørsmålet er hvilket nivå for markedsføring eierne vil legge seg på. Jo mer du legger i markedsføringen, desto mer får du igjen i form av verdiskapning i den andre enden, sier Grøsfjeld.

Hauge opplyser at de har satt i gang prosjekter der de skaper møteplasser og konferanser.

– Vi har allerede Nordic Edge, vi har Spaceport Norway, vi er i gang med en matexpo og vil satse på e-sport. Det er risiko forbundet med nysatsing, men for oss er det viktig å få opp aktiviteten, sier Hauge.

De har fått positive tilbakemeldinger fra fylkeskommunen og Stavanger kommune, og velger selv å være optimister.

– Eierne har gjort store investeringer i Forum-området fordi de har ambisjoner for verdiskapningen i regionen. Vi har fått til en unik kombinasjon av næringsliv, konferanser og sport som legger til rette for både idrettsglede, folkehelse og økte muligheter for verdiskapning, sier Grøsfjeld.

Vil ha en opprydning på eierssiden

John Peter Hernes (H) mener tiden er overmoden for en opprydning på eierskapssiden hos Stavanger Forum. Hernes mener likviditetskrisen ikke er overraskende.

– Dette er en situasjon vi har sett komme veldig lenge. Investeringene Forum skal bære har de ikke egenkapital og styrke til, og jeg ser for meg at vi bruker denne anledningen til en opprydning på eierskapssiden. På den måten kan vi skape en slagkraftig organisasjon, sier han.

Høyre-politikeren mener diskusjonen om Stavanger kommunes bør gå inn som eier i Forum nå må tas.

– Hvis kommunen går inn med penger, må vi gjøre det på en slik måte at vi får penger tilbake hvis dette blir en gullgruve og ikke bare gjennom ringvirkningene, sier Hernes.

Fylkeskommunen kan trekke seg ut

Christian Wedler ble i sommer valgt til å sitte i interimsstyret som skal jobbe med en strategisk plan for arrangementsturisme.

– Bystyret har allerede erkjent at den måten Forum-arbeidet har vært organisert på ikke har vært god nok. Vi må sørge for at det som kanskje er Norges beste konferanse- og messeområde forblir det, forteller Wedler.

Fylkesordfører Solveig Ege Tengesdal (KrF) sier at de tar henvendelsen på alvor, og er enig i at en debatt om eierskapsstrukturen er på sin plass.

– Vi har et tidligere vedtak som sier at vi ønsker å gå ut som eier, men har likevel blitt værende. Nå får vi en sak i fylkesutvalget, og jeg avventer fylkesrådmannens forslag og debatten før jeg vil trekke en konklusjon, sier hun.

Mer fra Dagsavisen