Stavanger

Viking signerer tidligere Leeds-talent ut sesongen

Ian Burchnall ser for seg at nysigneringen Chris Dawson (21) fra Rotherham vil tilføre Viking-troppen noe den mangler.

Av ERIK SERGIO AUKLEND

Følg RA Sporten på Facebook!

Den offensive midtbanespilleren ble noe overraskende signert på lån ut sesongen like før vinduet for spillere inn til Norge lukket. De mørkeblå har jobbet en stund med å bli enige med Rotherham om en overgang for det tidligere Leeds-talentet.

Gratis for Viking

For klubben koster ikke avtalen noe. Den engelske klubben betaler lønnen. Samtidig har Viking sikret seg en kjøpsopsjon etter sesongen med midtbanenmannen som har kontrakt ut 2016-2017 med Rotherham.

Ian Burchnall, som tidligere har jobbet i Leeds-akademiet, har kjent waliseren i lengre tid. Han er sikker på at dette er en spiller som kan tilføre noe på direkten.

– Chris er en kreativ midtbanespiller og kan tilføre oss noe på den siste tredelen av banen. Han kan bidra når vi ønsker å skape sjanser og åpne opp motstanderen. Der vil han tilføre et element i stallen, sier Vikings assistentrener.

LES OGSÅ: Jørgensen blir værende i Viking

Selv gleder Dawson seg til å prøve noe nytt. Etter å ha debutert for Leeds som 19-åring, og fått to kamper for det walisiske U21-landslaget, har karrierepilen pekt nedover. Omstendighetene har også spilt inn. Han ble ble løst fra kontrakten med Leeds i januar og signert av Rotherham to dager senere. Daværende manager Neil Redfearn hadde planer om å bruke ham. I følge Vikings nettsted beskrev Redfearn ham som et sjeldent talent og et spiller med gode tempovekslinger, lavt tyngdepunkt og øye for mål. Så måtte Redfearn forlate klubben.

– Jeg ser på dette som en litt annerledes utfordring. Nå skal jeg jobbe hardt for å komme meg inn på laget. Viking er halvveis i sesongen. Min sesong i England hadde akkurat startet så jeg må jobbe hardt for å komme i kampform først. Så kan jeg forhåpentligvis bidra så mye som mulig i resten av sesongen.

Vet lite om norsk fotball

Dawson er ikke helt uten kamptrening i sommer. Han har vært på banen både mot Gornik Zabrze og Sunderland. Håpet er at alle papirer skal gå igjennom slik han kan være i troppen allerede til kampen mot Tromsø søndag.

Spilleren vet fint lite om norsk fotball, men har blitt imponert av det han har sett i Stavanger etter at han ankom byen i 12-tiden onsdag. Om ting går bra ser han gjerne at Viking handler i vinter.

– Jeg er interessert i å bli værende i Norge om jeg spiller og ting går bra. Alt jeg har sett så langt ser bra ut, sier Dawson – som etter planen har sin første trening med laget i morgen.

LES OGSÅ:

– Hvor mye vet du om norsk fotball?

– Jeg vet ikke mye om norsk fotball. Jeg har blitt fortalt at det har endret seg litt. At ballen holdes litt mer på bakken og det er litt lavere tempo enn for noen år siden. Det er bra for spillere som meg.

Ian Burchnall er klar på at overgangen ikke bryter med Vikings kortsiktige plan om å ikke hente spillere.

– Vi har hele tiden hatt lov å komme med kreative løsninger om de ikke koster noe – og om de er framtidsrettede. Denne spilleren kan være en som passer inn i vår langsiktige strategi, mener Burchnall.

Selv om Viking ikke spiller med noen offensiv midtbanespiller akkurat nå mener assistenten at han kan benyttes både dypt på midten og som indreløper.

– Han kan spiller over alt på midten. Både dypt og høyt. Men vi vil ha noen som er gode på den siste tredelen. Slik passer han inn.

Midtbanespilleren har fått drakt nummer åtte.

KOMMENTAR: – Hvor lenge holder det, Viking?

Mer fra Dagsavisen