Stavanger

Fra 58 til 130 dager på å selge bolig

Antall dager det tar å selge en bolig har økt fra 58 til 130 dager i Stavanger og fra 63 til 80 dager i Sandnes. DNB-megler Lars Sigve Berge tror «normalen» blir mellom 40 og 50 dager i årene framover.

Synkende boligpriser i Stavanger og Sandnes var igjen tittel-ingrediensene i går da Eiendom Norge slapp boligpris-rapporten for juli måned i går.

Gjennomsnittstiden for å selge en bolig i Stavanger er nå 130 dager. I Sandnes 80 dager. Det er en kraftig økning fra i fjor, spesielt i Stavanger – hvor det juli i fjor tok 58 dager å selge en bolig. Salgstiden i

Sandnes har steget fra 63 til 80 dager på ett år.

Ser i glasskulen

I en leilighet i Olabakken på Ganddal ser megler Lars Sigve Berge inn i glasskulen for å fortelle hva som kommer.

– Salgstiden kommer til å normalisere seg et sted mellom 40 og 50 dager. Og det kommer til å vare en god stund framover, sier Berge, som er daglig leder i DNB Eiendom i Sandnes.

Han har vært i bransjen i 20 år. Han husker glansdagene, tilbake i 2011-2012, da en bolig gjerne ble solgt på 17 dager. I dag mener Berge at 85 prosent av boligene selges under prisantydning.

– Før var meglere nesten som en auksjonarius. Nå er det mer «jobbig», som svenskene sier. Meglere kommer mer til sin rett. Før godtok kjøpere feil og mangler. Nå stiller de flere krav, til pris, beliggenhet og standard. Som megler må det jobbes hardt for å matche kjøper og selger. En stor del av jobben er også å få selger til å forstå at gevinsten trolig ikke er så høy som de forventer, forklarer Berge.

Avventer utviklingen

I usikre tider er folk mer avventende. Naturlig nok i et usikkert arbeidsmarked.

Berge ser ikke bort ifra at det også sitter kjøpere og venter på «dårligere tider».

– Er det lurt?

– Nei, skal jeg velge å påstå. Fordi rentenivået vil forbli lavt. Oljefeltet Johan Sverdrup kommer til å ha en positiv effekt på regionen. Det bygges veier og store prosjekter. Arbeiderne må ha et sted å bo. I tillegg vil forhåpentligvis Oslo og resten av landet ha en stabil økning, svarer Berge.

I 2012 ble det bygget 1200 nye boliger i Norge.

– 1000–1100 av disse ble fylt opp av tilflyttere, arbeidskraft. Gapet mellom ledige boliger og etterspørselen er nå stikk motsatt, sier Berge.

Han tror markedet vil stabilisere seg.

– Volumet blir mindre. På sikt vil det stabilisere balansen mellom tilbud og etterspørsel. I et sunt og normalt marked, vil jeg si at svingninger på pluss/minus 1–2 prosent, mener Berge.

Ned 6,3 prosent på 12 måneder

I Stavanger har boligprisene falt med 6,3 prosent de siste 12 månedene. I juli sank boligprisene med 0,6 prosent. Det viser en fersk rapport fra Eiendom Norge, som ble publisert i går.

I Stavanger har boligprisene falt med 6,3 prosent de siste 12 månedene. Nedgangen i juli var 0,2 prosent.

Boligprisutviklingen i Stavanger er svakere enn i de andre store norske byene og landet under ett, hvor boligprisene steg med 0,2 prosent i juli.

– Boligprisutviklingen i juli har vært sterk, og drevet av en kraftig oppgang til juli å være i spesielt Oslo og Trondheim. I de fleste av landets øvrige regioner er det en nedgang i boligprisene, noe som er normalt for måneden, sier Eiendom Norges administrerende direktør, Christian Vammervold Dreyer i en pressemelding.

Stavanger-regionen har en svakere boligprisutvikling enn Norge for øvrig, hvor boligprisene har steget med 8,8 prosent siste 12 måneder.

Sterkest prisutvikling de siste 12 månedene har Oslo og Hamar hatt med en vekst på henholdsvis 15,2 og 12,3 prosent. Svakest utvikling de siste 12 månedene har Stavanger og Sandnes hatt med en nedgang på henholdsvis 6,3 og 5,2 prosent.

Det ble solgt 98 boliger i Stavanger sist måned, en nedgang på 5,8 prosent sammenlignet med juli i fjor.

Hittil i 2016 er det solgt 22,3 prosent færre boliger enn i tilsvarende periode i 2015.

Ved utgangen av måneden var det 522 boliger til salgs, noe som er 25,9 prosent færre enn for ett år siden.

Gjennomsnittlig salgstid i Stavanger sist måned var 130 dager, mot 51 dager i landet under ett.

Gjennomsnittsboligen i Stavanger koster kroner 3.038.752. I Oslo er gjennomsnittsprisen 4,1 millioner, mens Bergen ligger på 2,9 millioner i snitt. Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Stavanger er nå 36.000 kroner, som er lavere enn gjennomsnittet i landet. Landsnittet per kvadratmeter er 37.500 kroner.

På Finn.no lå det i går 740 boliger til salg i Stavanger. I Sandnes er det 526 boliger til salgs.

Mer fra Dagsavisen