Stavanger

– PST spanet på russiske spioner under ONS

Russiske spioner skal ha hatt med seg store pengebeløp til oljemessen. PST har spanet på russerne.

Det er nettstedet aldrimer.no som skriver dette.

I ONS er fenomenet ukjent. Direktør Leif Johan Sevland har vært på reise og kjenner ikke detaljene i artikkelen. Han henviser RA til kommunikasjonsdirektør Line Grønhaug.

– Vi har ikke hørt om dette, og heller ikke hørt at slike forhold har vært tema på andre oljemesser,  sier Grønhaug til RA.

Hun vil naturlig nok ikke gå i detaljer om sikkerhetsarbeidet.

– Men vi har egne vakter og et godt samarbeid med politiet, sier Grønhaug.

Krevende spaning

Aldrimer.no siterer kilder i norsk etterretning. Spaningen skal ha vært svært krevende.

– En ikke ukjent metode er at russerne drar ut fra ambassaden med fire eller fem personer i en bil og at de kjører til en bensinstasjon. Der har de på forhånd plassert flere biler. Deretter sprer de seg over i fire eller fem forskjellige biler og kjører i ulike retninger. Vi har sjelden nok enheter til å henge på alle. Og da er det selvsagt den etterretningsoffiseren som slipper å ha en hale, som tar det aktuelle møtet, sier en etterretningskilde, og understreker at eksempelet er generelt og ikke direkte knyttet til spaningen i Stavanger.

– Kjent med interesse

Seksjonssjef Arne Christian Haugstøyl i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil overfor aldrimer.no ikke kommentere opplysningene om russere med pengekofferter direkte.

– Vi er kjent med at det er en interesse for oljemessen fra flere lands myndigheter. Men kan ikke kommentere på etterretningspersonellets eventuelle involvering i oljemessen. Det vi er opptatt av, er at det finnes mange typer nøkkelpersonell på denne type messer som oljemessen og andre typer messer og konferanser som finner sted, sier Haugsøyl.

Han peker på at dette er innenfor et område Norge har mye og god kunnskap om, og mange blant personellet og driften på ONS er et interessant etterretningsmål, ikke bare for russisk etterretningstjeneste, men flere lands etterretningstjenester.

Kjetil Stormark, den meget meritterte journalisten bak artikkelen, har etterretning som spesialområde.

– Jeg ble overhodet ikke overrasket, at russisk etterretning viser interesse for oljemessen bør ikke være egnet til å overraske noen. Jakt på industrihemmeligheter i olje- og gassindustrien har alltid vært høyt prioritert for etterretningstjenester, ikke bare fra Russland, men også fra Kina og andre lands side, sier Stormark til RA.

Han mener uansett opplysningene er viktige.

– Det er interessant å få belyst litt mer om hvordan dette spillet foregår, og at norsk kontraetterretning ikke har lykkes med å etablere det de selv føler er en tilfredsstillende oversikt over hva russiske etterretningsoffiserer gjør og har gjort på ONS, sier Stormark.

ONS 2016 arrangeres 29. august til 1. september.

Mer fra Dagsavisen