Stavanger

Leder: Spillet om Viking

Konflikten mellom investor-logikk og klubbfølelse rir Viking som en mare for øyeblikket, skriver Bjørn G. Sæbø om bråket hos de mørkeblå.

Stavangers fotballstolthet har begynt sesongen strålende, men i bakgrunnen brenner det et blått lys. I går låste generalforsamlingen seg, og klubben må ut i ny ekstraomgang for å få en løsning i striden om overgang av selskapet og ny aksjeemisjon. En eiergruppering som sitter på 40 prosent av aksjene har gått inn for omdanning av allmennaksjeselskap (ASA) til aksjeselskap (AS). På motsatt fløy står Ole Rugland, Viking FK og andre store aksjonærer. Denne grupperingen kan være med på å gå over til AS, men betingelsen er å få med vedtekter som sikrer kjønnskvotering. I ASA-modellen er det lovfestet at det skal være 40 prosent kvinnerepresentasjon i et styre, mens AS-er ikke har slike krav. Striden blokkerer for en rettet kapitalutvidelse på 25–30 millioner kroner som er nødvendig for investeringer som kunstgress på hovedbane og treningsbane – og ikke minst sørge for at det er penger i en kasse som kan gå tom i slutten av april.

LES OGSÅ: Granfelt vil vurdere å trekke seg

Fotballinvestorer er ikke som andre investorer – mulighetene for avkastning er fraværende. De som går inn med penger er enten kapitalsterke personer med et hjerte for klubben, eller som i England, Spania og Frankrike superrike arabere, russere eller amerikanere med behov for å kjøpe seg glansen fotballsuksess kan gi. Vikings eiere er lokale, og de fleste er profesjonelle investorer av yrke og overbevisning. Konflikten mellom investorlogikk og klubbfølelse rir Viking som en mare for øyeblikket. Minoritetseierne er – med rette – skeptiske til å hive flere penger ned i et mørkeblått sluk. Det er ikke mer enn fire år siden forrige gang eierne måtte inn med 30 millioner kroner for å dekke hull i driften. De krever en hånd på rattet og en mening om alt fra kunstgress til kvinnerepresentasjon i styret, og de krever oppheving av vetoretten til Viking FK.

LES OGSÅ: Jonevret overrasket over uenigheten

I beste fall brukes dagene til neste generalforsamling på å grave igjen skyttergraver fordi prinsipper må vike for Vikings ve og vel. I verste fall fortsetter mindretallseierne å gjøre klubben til latter ved å stå for et kvinnesyn som gikk av moten da Viking håvet inn gull på 70-tallet. Millionene har rullet ukritisk ut av Viking siden stadionet sto ferdig i 2004, men det har tatt tid for alle eliteserieklubber å realitetsorientere seg etter at TV-avtalens bonanza var over. Dagens styre og administrasjon har vist evne til å ta de tøffe valgene – dét er lakmustesten mindretallseierne må forholde seg til.

LES OGSÅ: Fortsatt full splid i Viking

PS: Lederskribenten er en del av trenerteamet til Vikings gutter 16-2-lag og er medlem av klubben, men har ingen verv.

Mer fra Dagsavisen