Stavanger

– Kjekt å spille i Norges beste konsertsal

SSO reiser på turné til Tyskland i mai med Tine Thing Helseth som solist. Hun sier at Stavanger har Norges beste konsertsal og symfoniorkesteret holder høy standard.

Tine Thing Helseth er ingen hvem som helst musiker. Hun har spilt med de store internasjonale orkestrene og har vært solist på de største konsertsaler som Royal Albert Hall, Carnegie Hall og Wiener Musikverein og hun har vært solist for Filharmonien i Berlin.

Helseth har fått en rekke store nasjonale og internasjonale priser. Nevnes kan det også at hun fikk Spellemannprisen i 2007. Hun har spilt i Nobels fredspris-konserten og mottatt Mozart Award i Dortmund og mye, mye mer.

Hennes karriere fikk et stort gjennombrudd i 2006 da hun vant den nasjonale Virtous og fikk 2. plass i eurovisjons-finalen i Wien.

– Nå ti år etter skal jeg være programleder i Virtous som arrangeres 19. mars i NRK, sier Helseth.

Norges beste

– Jeg har spilt en rekke steder både her i landet og rundt om i verden. Jeg kan si såpass at Fartein Valen er Norges beste, konsertsal. Jeg har også fått med meg at den nye konsertsalen i Bodø også skal være fantastisk, men der har jeg ikke spilt ennå, sier Helseth.

Det er ti år siden første gang hun spilte med SSO.

– Den gang var det i Kuppelhallen som ikke kan måle seg med Fartein Valen. Siden har jeg spilt flere ganger med SSO. Jeg kan også registrere at kvaliteten på symfoniorkesteret har blitt enda bedre etter at den nye salen kom på plass, sier Helseth.

Hun sier at med en god konsertsal så vil også fargemulighetene med klanger høres godt.

Mer ros

– Det er en opplevelse som jeg er sikker på at også publikum har fått stor glede av, sier Helseth.

Hun gir også ros til dirigent Christian Vasques.

– For noen år spilte jeg med han i Sverige. Etter konserten satt vi på et tog i fire timer hvor han som er fra Venezuela ikke kunne engelsk, og jeg kunne ikke spansk. Det var ikke så enkelt å kommunisere, men vi fikk likevel formidlet en form for samtale de fire timene vi satt sammen. Nå kan han engelsk og vi har siden ledd godt av den togturen, sier Helseth.

Det er i Bodensee i Tyskland SSO skal ha to konserter, den ene med Helseth som solist. Det er også hun som er musikalsk leder for denne musikkfestivalen som varer i en måned.

Viktig For SSO

Erik Landmark, som er seniorrådgiver for SSO, sier at det er både kjekt og viktig å få en solist av Tinas kaliber.

– Det betyr mye for orkesteret og få spille ute i Europa. Noe som er med på å stimulere til kunstnerisk utvikling, samtidig som det er med på å gi oss et viktig omdømme som orkester, sier Landmark.

SSO skal gjøre to konserter i Bodensee 12. og 13, mai.

Mer fra Dagsavisen