Stavanger

Her er rådene for gavebyttingen

Mandag var den store byttedagen. Joas (16 måneder) kom hjem fra lekebutikken noen Duplo-klosser rikere.

Genseren du fikk to av, boken du hadde fra før eller skiskoene som var ett nummer for små. Første virkedag etter juleferien er den store byttedagen, og rimelig hektisk for handelsstanden. Når RA stikker innom Norli like etter åpningstid, har ikke rushet kommet helt i gang.

– Men det vil bli travelt. Det er mye bytting, gjerne av gaver man har fått dobbelt opp av, sier assisterende butikksjef Maren Jensen hos Norli.

Byttelapp

Hos bokhandelen legger de byttelapper i hver eneste bok som pakkes inn før jul.

– Hos oss kan du bytte gaver til og med 15. januar med byttelapp eller kvittering. Det gjør ting lettere både for oss og for kundene, sier Jensen.

Norli fører de samme prisene på bøkene ut hele bytteperioden.

Litt lenger ned i gaten ligger lekebutikken Sprell. Der er lille Joas (16 måneder) innom for å bytte en av gavene han fikk til jul.

– Det var faktisk bare én av gavene vi hadde behov for å bytte. Han hadde noe lignende fra før. Nå er vi på jakt etter Duplo, sier mor Katrin Engel.

Hun og sønnen hadde tatt turen til byen tidlig for å unngå bytterushet.

– Det er ikke så travelt nå, sier Engel mens sønnen er opptatt med å prøve ut togbanen i butikken.

– Bruker mer penger

Hver eneste romjul får du høre formaningene fra Forbrukerrådet; du har faktisk ingen bytterett. Men etter hvert har det blitt en sedvane at butikkene tillater bytting av julegaver i romjulen. Det lønner seg riktignok å være tidlig ute. Når januar kommer, er det ikke alle butikkene som tillater bytting lenger.

Anne Madsen Frøiland hos Sprell forstår godt at kundene bytter gaver.

– Det kan faktisk være god butikk for oss også. Kundene kjøper gjerne for mer enn beløpet på varen som byttes. Enten kjøper de flere varer i tillegg, eller de kjøper en vare som er litt dyrere, sier Madsen Frøiland som selv skulle ta en liten bytterunde etter jobb.

Ingen lovfestet rett

Selv om du ikke har bytterett på gavene, godtar de aller fleste butikker bytting i romjulen.

Forbrukerrådet får mange henvendelser om bytterett, og svaret er det samme:

– Det er ikke lovfestet bytterett, men det har utviklet seg en sedvane som sier at du får byttet i romjulen. Det er svært få butikker som ikke lar deg gjøre det, sier Edith Kristin Nøkling, regiondirektør i Forbrukerrådet.

Hun oppfordrer folk til å vise forståelse selv om de ikke får byttet presangen de fikk to av.

– Det hender nok at kunder skjeller ut ekspeditører hvis de ikke får byttet. Vær litt høflig og greie i butikken. Du har faktisk ikke retten på din side i dette tilfellet, sier Nøkling.

Hun legger til at du heller ikke kan forvente å få to varer hvis det du skal bytte er til halv pris.

– Uflaks, men sånn er det.

Bytteråd

Dette er Edith Kristin Nøklings (regiondirektør i Forbrukerrådet) beste bytteråd:

Ta vare på originalemballasjen.
– Meningen er at butikken skal kunne selge varen igjen. Det er derfor viktig at du kan gi tilbake originalemballasjen også. Sjekk hva som står på byttelappen. Den kan gi nærmere instruksjoner.

Ta med byttelapp eller kvittering.
– Ligger det ikke byttelapp ved gaven, så spør giveren om den er kjøpt på nettet eller i en butikk. Er den kjøpt på nettet, kan hende at du fortsatt har angrerett.

Bytt i romjulen.
– Vi får spørsmål om bytterett hele året, men i julen kan vi gi forbrukeren rett: Du kan bytte varer i romjulen, og det kommer av langvarig praksis i handelsstanden. Men enkelte butikker vil kunne fravike fra denne praksisen.

Internettgave? – Sjekk om du har angrerett.
– Noen nettbutikker tilbyr også bytterett nå i julen, men det må framkomme av vilkårene til nettstedet. Skal du bruke angreretten din, må du huske å gi skriftlig melding til selger og du må også betale for returen av varen.

Obs: Tanken er at du skal bytte vare mot vare, for eksempel i en annen størrelse eller farge, men butikkene kan sette premisser for bytteretten din. Hvis du finner varen du vil bytte til halv pris, betyr ikke det nødvendigvis at du kan bytte til deg to varer.

Kilde: Forbrukerrådet i Rogaland

Mer fra Dagsavisen