Stavanger

Felleskjøpet må ta luktgrep

Felleskjøpet skal ta grep for å begrense lukten i nærområdet etter at ferske målinger viser overskridelser av ny standard for luktmåling.

En rapport utarbeidet av Molab AS viser overskridelse av gjeldende grenseverdier for luktutslipp hos Felleskjøpet i Hillevåg. Fylkesmannen ba i den forbindelse om en redegjørelse fra Felleskjøpet for å iverksette tiltak for å redusere luktutslippet.

Felleskjøpet har siden 2008 hatt luftrenseanlegg i drift, og har alltid holdt seg under gjeldende luktkrav. Nylig ble en ny veiledende standard for luktmåling innført etter en dansk modell, og det har gitt utslag for Felleskjøpet.

– Det er sånn sett ingen endring i luktnivået hos oss, men endringer i måten det blir målt på gir utslag. Ved innføring av ny standard ble det lagt til grunn at det ikke skulle gi denne type utslag som vi opplever nå, sier produksjonsdirektør Arne Norland i Felleskjøpet Rogaland Agder til RA.

Etter å ha vurdert situasjonen ba Felleskjøpet Rogaland Agder om et møte mellom Fylkesmannen, bedriften og Molab AS for å drøfte mulige løsninger for å redusere luktutslippet. Møtet ble avholdt 24. september i år.

– Mindre ubehagelig

Fylkesmannen opplyser at Felleskjøpet anså lukt fra kraftfôrproduksjon for å være mindre ubehagelig enn lukt fra fiskefôr, og tok opp muligheten for en lemping av grenseverdien på dette grunnlag.

Bedriften skal også ha påpekt at det ikke var satt tilsvarende krav til Felleskjøpets produksjonsanlegg i andre fylker eller til konkurrerende virksomheter.

Fylkesmannen påpekte at Felleskjøpet Rogaland Agder avd. Stavanger skiller seg ut ved sin beliggenhet nær Stavanger sentrum, og at det jevnlig forekommer klager på lukt.

Konklusjonen på møtet var at Felleskjøpet skulle oversende Fylkesmannen et forslag til videre oppfølging fra virksomhetens side.

I sin tilbakemelding til fylkesmannen datert 6. oktober skriver Felleskjøpet at en ny løsning kan bli omfattende, og at virksomheten vil se på flere alternative forslag.

– For oss vil det potensielt medføre omfattende og ikke minst kostbare investeringer som vi heller ikke vet at vil fungere. Vi har et ønske om å finne løsninger som fungerer slik at vi holder oss innenfor gjeldende retningslinjer. Nå ser vi på forskjellige mulige alternativer og opprettholder dialogen både med Fylkesmannen og Molab som utfører målingene. Vi vurderer flere alternativer, sier Norland.

Felleskjøpet oppgir videre at de har en målsetting for valg av løsning innen året, og for ferdigstilling i løpet av neste år.

Fylkesmannen opplyser å være innforstått med at valg av

alternativ og/eller supplerende teknologi er krevende, og at ferdigstilling av den valgte løsningen vil ta noe tid. Felleskjøpets tidsplan tas dermed til etterretning.

Nye luktberegninger

Felleskjøpet må etter ferdigstilling og prøvedriftsperiode gjennomføre ny luktberegning for å kontrollere om tiltakene har vært nok til å redusere luktutslippet i tilstrekkelig grad.

– Vi jobber med å finne løsninger som alle parter kan akseptere, sier Norland.

Mer fra Dagsavisen