Stavanger

Havana-Magasinet frykter kroken på døren etter 116 år

Tore Dybdahl og familien har drevet Havana-Magasinet siden 1899. Han frykter konsekvensene hvis helseminister Bent Høie (H) får gjennomslag for sitt forslag om standardiserte tobakkspakker.

Bilde 1 av 2

Helse- og omsorgsdepartementet sendte i mars et forslag om at all tobakk som selges i Norge skal ha standardisert og reklamefri emballasje ut på høring. Høringsfristen var i begynnelsen av juni, og blant dem som skrev inn til departementet, var spesialforretningen Havana-Magasinet.

– Vi skrev i vårt høringssvar at dette forslaget ville bety kroken på døren for oss, og det vil det, sier daglig leder for Havana-Magasinet, Tore Dybdahl til RA.

Forsvarte Havana i 2010

Dybdahl og hans familie kjøpte butikken i 1899, og da hadde den allerede vært i drift siden 1850-tallet. Dybdahl sier det ville vært trist om driften sluttet med han.

– Det er en evig kamp, men vi har overlevd alle innstrammingene i tobakkslovgivningen til nå. Vi merket godt røykeloven i 2010, da vi mistet hele utemarkedet, men vi overlevde det og. Det spørs om vi overlever Bent Høie, da vi risikerer å miste 80 prosent av varene våre, opplyser Dybdahl.

Han synes det er merkelig at statsråden nå kjemper aktivt for standardiserte tobakkspakninger, da han i 2010 sendte inn et skriftlig spørsmål til daværende helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) på vegne av Havana. Der forsvarte han butikken, og skrev blant annet at «tradisjonelle spesialforretninger ikke har mulighet til å bevare sin egenart» på grunn av lovverket, som han nå vil gjøre strengere.

– Tidligere har Bent Høie vært blant våre varmeste støttespillere, og det er ingenting i vår dialog med han som har tilsagt at han skulle skifte så totalt mening. Vi finner heller ingenting i Høyres partiprogram som støtter dette forslaget, som vil gå ut over spesialforretninger og andre små butikker som selger tobakk, sier Dybdahl.

– Bryr seg ikke om fakta

KPMG og den uavhengige tenketanken Democracy Institute har gjennomført studier som viser at standardiserte tobakkspakninger ikke har fungert i de landene som har innført det. Rapportene viser for eksempel at i Australia gikk røykeandelen for 12–17-åringer opp fra 3,8 til 5 prosent mellom 2010 og 2013, samtidig som småbedrifter gikk konkurs, og salget av piratkopierte varer økte kraftig.

– Helseministeren ser ikke ut til å bry seg om fakta, og at forskningen viser at dette tydeligvis ikke fungerer. Hvis han og Høyre vil bryte prinsippene sine, burde de i hvert fall gjøre det med et forslag som ikke fungerer, sier FpU-leder og bystyremedlem Atle Simonsen.

Verken Dybdahl eller Simonsen tror forslaget vil ha noen effekt, siden tobakken allerede er skjult i butikkene.

– Selv om logoene forsvinner, forsvinner ikke kundene. Allerede ser vi en økning i smuglingen av sigaretter, og hvis dette forslaget blir gjennomført vil vi få en eksplosjon av smugling av all tobakk. Det har kommet flere innom oss for å selge oss bæreposer med smuglersigaretter, men det vil ikke vi tilby kundene våre, sier Dybdahl.

Simonsen tror også forslaget kan skape presedens framover.

– Hvis Høie ikke har tenkt det selv, så kan det fort være at andre partier vil foreslå det samme for alkohol og sjokolade. Hjerte og karsykdommer er jo også skadelig for folkehelsen, sier Simonsen.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie hadde ikke anledning til å svare RA tirsdag.

Mer fra Dagsavisen