Stavanger

Frp-kritikk for treghet om trailere på ferjer:– Fiks opp, Ketil

Frps Christian Wedler krever rask fjerning av «idiotisk» trailernekt på ferjer. Saken har hatt lav styringsfart i to Frp-styrte departementer.

Dagens regelverk hindrer Fjord Line å ta med trailere mellom Stavanger og Bergen. Selskapet har ferjetrafikk til utlandet og dermed tax-free-ordning. Regelverket hindrer derfor trailere å fraktes på Fjord Lines ferjer.

– Samferdselsdepartementet påla seg en frist til 1. april, og nå er det gått over en måned over tiden. Nå vil vi sende et høflig, men tydelig signal: Fiks opp i dette nå, Ketil Solvik-Olsen, sier Stavanger Frps Christian Wedler til RA, og kritiserer dermed samferdselsministeren i eget parti.

Wedler viser til at flere hundre trailere ukentlig kan fraktes sjøveien Stavanger-Bergen.

– Dette er veldig viktig, både for trafikksikkerheten på E39, for miljøet og for å styrke våre viktigste havner, sier Wedler.

Han er oppgitt over regelverket som tvinger sjåførene til enten å sette fra hengere på ferjen og selv kjøre rundt for å hente den, eller selv kjøre strekningen på E39.

– Hvis ikke Frp klarer å rydde opp i tollidiotiet fra Arbeiderpartiets tid, da har vi et problem, sier Wedler.

Det er nå over et år siden fylkesvaraordfører Terje Halleland (også Frp) lovte at arbeidet med lovendringen var i gang.

Lastebilnæringen har dels vært skeptisk til båtfrakt.

– Det blir ingen plikt til å bruke ferjene, men lastebileierne må forstå at dette er en vinn-vinn-situasjon for alle. På ferjene kan sjåførene overholde hvileplikten og starte en ny dag uthvilte i Bergen eller Stavanger, sier Wedler.

Det er nå over et år siden fylkesvaraordfører Terje Halleland (Frp) meldte at saken hadde havnet i Oslo.

– Vi gikk til valg på at vi ville forenkle landet og fjerne unødvendige lover og regler, og dette er absolutt en av dem. Dette er en idiotisk regel som vi ønsker å fjerne, og vi er godt i gang, sa Halleland til RA 9. februar 2014.

– Ting tar tid

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen viser til at båtfraktsaken nå ligger i Finansdepartementet.

– Dette er en toll- og avgiftssak. Finansdepartementet får innspill fra Toll- og avgiftsdirektoratet om løsninger. Det arbeides med saken, sier Solvik-Olsen til RA.

Han forstår partifelle Christien Wedlers utålmodighet.

– Jeg har vært en pådriver i arbeidet, og tror vi skal få til en løsning, men iblant tar ting mer tid enn vi skulle ønske, sier ministeren.

Han vil ikke tidfeste når trailere kan kjøre om bord på Fjord Lines ferjer. Saken må på vanlig vis på høring, og mange avveininger må tas i forkant.

– Vi ønsker å levere noe som er gjennomarbeidet, og som ikke blir stoppet av f. eks. ESA – EFTAs overvåkingsorgan – eller av fagbevegelsen, sier Solvik-Olsen.

Før valget

Fylkesvaraordfører Terje Halleland håper og tror på trailerfrakt på Fjord Line før lokalvalget er holdt.

Halleland (Frp) signaliserte i RA for over et år siden at arbeidet var i gang.

– Vi legger ikke skjul på at saken er litt mer komplisert enn vi først trodde, medgir Halleland.

Nå ser han for seg snarlig grønt lys for at trailere kan få kjøre om bord på ferjene mellom Stavanger og Bergen.

– Wedler og jeg er like utålmodige. Men: Signaler fra regjeringen er at saken kommer til Finansdepartementet om kort tid, sier Halleland, som ikke vil oppgi hvem i regjeringen som nå mener å vite at saken snarlig ligger på bordet i Siv Jensens departement.

– Det trengs seks ukers høringsfrist, men jeg håper og tror at endringen er på plass før kommune- og fylkestingsvalget, sier Halleland.

Mer fra Dagsavisen