Stavanger

Bedrifter på Vestlandet er:Forsiktige optimister

Én av tre bedrifter tror det går dårligere med dem i 2015 enn i 2014, samtidig som omtrent halvparten av bedriftene i oljebransen tror på nedbemanning. Likevel er bedriftene optimistiske på egne vegne for framtiden.

Bilde 1 av 2

Konserndirektør Ragnhild Janbu Fresvik i Sparebanken Vest presenterte under dagens konferanse Vestlandsindeksen, som forteller hvordan bedriftene på Vestlandet ser på framtiden. Konklusjonen er at Vestlandets bedrifter fortsatt er optimisitiske med tanke på framtiden og tror på bedriftens egen evne til omstilling.

– Trenden fra de foregående kvartalene med svakt nedadgående optimisme fortsetter. Men helhetlig ser vi at optimismen råder fortsatt, men at bedriftene i stadig økende grad er avventende med tanke på hvor lenge oljeprisfallet vil vare og konsekvensene det vil få, sier Fresvik.

Olje- og gassbedrifter mest pessimistiske
Vestlandsundersøkelsen er et samarbeid mellom næringsforeningene på Vestlandet. Over 1500 bedrifter har totalt deltatt i undersøkelsen, som viser at olje og gass-bedrifter er mndre optimistiske enn resten, som til gjengjeld er svært optimistiske. 46,3 prosent i Stavanger-regionen forventer at 2015 blir som 2014, mens 22,7 tror det går bedre og 30,9 tror det går dårligere.

– Oljeprisfallet vi har er preget av lav etterspørsel, samtidig som vi ser økt produksjon i OPEC-landene kombinert med økt tilbud fra USA og Canada. Det skaper store bølger når oljeprisen blir halvert på denne måten, men samtidig er det lett å bli historieløs. Næringen har vært utsatt for det samme før, og dagens oljepris ligger nå på snittet av det oljeprisen har ligget på siden 1970, sier Fresvik.

Videre viser undersøkelsen at arbeidsledigheten øker noe på Vestlandet, og at bedriftene forventer at arbeidsledigheten vil fortsette å øke. 41 prosent av bedriftene i oljebransjen tror på nedbemanning i 2015, mot 26 prosent i hele næringslivet.

– Jeg opplever en bransje som er offensiv og som forstår behovet for omstilling. Det er betryggende. Samtidig er man også klar på behovet for gode rammebetingelser, blant annet i form av bedre infrastruktur, og at forholdene legges best mulig til rette for fortsatt verdiskapning i regionen, sier administrerende direktør i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Harald Minge.

Har troen på egne ferdigheter
Blant spørsmålene bedriftene har fått i undersøkelsen var i hvilken grad bedriftene hadde tiltro til at myndighetene skulle legge forholdene til rette for omstilling, og der hadde bare 26 prosent troen på politikerne.

Når spørsmålet derimot ble rettet til i hvilken grad bedriftene har tro på at de selv ville klare å legge til rette for omstilling, var svaret mye mer optimistisk. 63 prosent av bedriftene på Vestlandet har nemlig tro på seg selv.

– Med de internasjonale impulsene og med produktivitetsgapet vi har i Norge i dag vil det uavhenig av oljepris være nødvenidg med omstilling. De aller beste bedriftene har en tendens til å komme styrket ut av tyngre tider. Selv om bedriftene ikke har troen på politikerne, er det slik at det er bedriftene selv som må ta ansvaret. Ingen vet sikkert hva vi skal leve av i framtiden, men det er helt sikkert at bedriftene på Vestlandet som skal stå for mye av det, avslutter Fresvik med.

Mer fra Dagsavisen