Stavanger

Sunn økonomi i 3. divisjon:Her har de røde tallene forsvunnet

På de øverste hyller i norsk fotball er regnskapstallene blodrøde. Slik er det ikke blant klubbene i 3. divisjon.

Bilde 1 av 4

Regnskapstallene for 2014 er ikke helt klare, men de fleste klubbene i 3. divisjon avdeling 6, med tilhold i RAs dekningsområde, melder om overskudd eller nullregnskap. Det går i pluss totalt.

Slik har det ikke alltid vært. Eksemplene på lokale klubber som har tatt seg økonomisk vann over hodene er mange – og en må heller ikke særlig langt tilbake i tid.

Med ansatte daglige ledere i de fleste klubbene har det imidlertid blitt orden i sysakene.

En av klubbene som har gått med overskudd i 2014 er RIL.

– Vi sitter igjen med rundt én million kroner i 2014-regnskapet. I 2015 budsjetterer vi også med pluss. Men det blir antakelig litt mindre enn i 2014, da vi bruker litt mer i år, sier økonomiansvarlig Gunnar Kolnes til RA.

Grunnen til dette er at Randaberg har ansatt Erik Nevland som daglig leder, samt at klubben skal bruke et par hundre tusen kroner på klubbens 90-årsjubileum. Kolnes opplyser for øvrig at 350.000 kroner går til lønn- og kjøregodtgjørelse for spillerne på A-laget i Randaberg.

– Det er likt som før. Det var 350.000 i fjor, og det blir samme beløp i år, sier han.

Pluss på Midjord

Også på Midjord vil det bli et pluss i bøkene for 2014. Brodds daglige leder, Øyvind Jacobsen, har fortsatt ikke endelige tall, men karakteriserer det som vil komme som unaturlig bra.

– Dette skyldes finansiering av nytt klubbhus og stor dugnadsvilje. Vi har drevet nøkternt og godt driftsmessig, sier Jacobsen.

Brodd må bidra med en egenandel etter at det gamle klubbhuset ble revet. Brøken mellom klubb og kommune er ikke bestemt.

– Vi vet heller ikke om de skal bygge hele klubbhuset, eller om vi må stå for en del av det.

Nullregnskap

Vardenesets daglige leder, Jørn Brekke, melder også om nøktern drift og god kontroll i 2014.

– Regnskapet er ikke helt klart ennå, men det går mot et nullregnskap. Vi setter tæring etter næring i VBK. Da blir det ikke store underskudd, men heller ikke store overskudd. Det er få rike onkler på Tasta, sier Brekke.

Balanse er målet også hos Madla – som har penger på bok.

– Økonomien i Madla er bra. Grunnet et dugnadsprosjekt i 2014 gikk vi med et overskudd på 100.000 kroner for fjoråret. I 2015 satser vi på å gå i balanse. I Madla setter vi tæring etter næring, og det må vi også gjøre. Vi har flere utfordringer i vente i årene som kommer, sier daglig leder Morten Tønnessen – og peker på ny kunstgressbane som en av dem.

Formann Kristen Kildal i Vaulen er tilfreds med økonomien.

– Jeg skal se nærmere på tallene for 2014 med vår revisor i helgen, men i utgangspunktet har klubben en grei økonomi. Det ser ut til at vi går med et lite overskudd.

Eneste klubb med minus er Riska. Det har sine forklaringer.

– Driftsmessig ligger vi an til å gå i pluss i 2014. Grunnet investeringer rundt banen vår, samt innkjøp av diverse utstyr, lander vi imidlertid på rundt minus 150.000 kroner, sier avtroppende leder Bent Arne Blegen.

Blegen tror det vil se bra ut driftsmessig også i 2015.

– Planen er å komme opp i rundt 250.000 kroner i pluss på drift. Men vi vurderer å pusse opp garderobeanleggene våre, og i så fall vil vi sannsynligvis gå litt i minus også dette året, beretter han.

Blegen er likevel ikke bekymret for klubbens økonomi.

– Økonomien og driften i Riska er solid, og det har den vært i flere år. I 2013 gikk vi for eksempel flere hundre tusen i pluss, påpeker han.

Kun RIL lønner spillere

At spillerlønninger er vanlig i 3. divisjon, er en sannhet med modifikasjoner. Kun RIL opererer med lønn lokalt.

Daglig leder Erik Nevland bekrefter at Randaberg har spillere på proffkontrakt. Det er de alene om blant lagene i 3. divisjon avdeling 6 i RAs dekningsområde.

– Det dreier seg om noen få, og det er ikke snakk om mye penger, sier «Nevi» til RA.

Han vil ikke gå inn på hva de konkrete spillerne tjener.

– Men hovedårsaken til at vi har noen på proffkontrakt er at de ikke skal tape penger på å spille for oss. Vi er litt ute på bygden her på Randaberg, og da blir det litt lengre reisevei for en del av spillerne, sier Nevland.

– Er dette problematisk på noen måte, synes du? Kan det bli murring blant de spillerne som ikke har proffkontrakt?

– Ikke i det hele tatt. Dette er ikke noe vi bruker mye tid på. I utgangspunktet skulle vi ønske at vi ikke trengte å betale, men det ville blitt vanskelig for oss hvis noen skulle tape penger på å spille for RIL, gjentar Nevland.

De fleste klubbene har forståelse for at spillerlønn kan være en løsning for noen.

– Det må være opp til medlemmene i hver enkelt klubb. Jeg skjønner at noen gjør det når klubbene nå krever fem treninger i uken, sier Øyvind Jacobsen i Brodd – som ikke lønner spillere.

Bent Arne Blegen i Riska er personlig motstander av lønn på nivå fire.

– Umiddelbart vil jeg vel si at jeg ikke synes noe om det. Selv om jeg har forståelse for at det kan være fristende, med tanke på å lokke til seg nye spillere. Personlig mener jeg imidlertid at det er mye bedre å investere i bredden, sier Blegen.

Mer fra Dagsavisen