Stavanger

Stadig flere velger lokalt:Bytter alpene med Sirdal

Etter sammenslåingen med Ålsheia opplever Tjøromfjellet alpintsentert en tydelig vekst. Høy pris på euro og sveitsiske franc bidrar til økningen.

Bilde 1 av 9

Daglig leder ved Tjørhomfjellet Alpinanlegg, Anita Vik Buckley, har all mulig grunn til å smile. Sammenlignet med forrige sesong har de doblet antall besøkene i ukedagene, og nå åpner de også for en ekstra dag med kveldskjøring i Ålsheia.

Hun tror det er flere faktorer til at besøksantallet er oppadgående.

– Nå er Tjørhomfjellet og Ålsheia slått sammen. Det betyr at besøkende kan renne mellom ni ulike bakker av forskjellig vanskelighetsgrad. I tillegg har vi to barnebakker, sier Anita Vik Buckley til RA.

Kveld

Det skal legges til at ikke alle bakkene er åpne på hverdager, men stolheisen er et yndet mål.

– Vi merket allerede i desember at det kom mye gjester i ukedagene, og det er tydelig blitt et godt alternativ for mange, sier Vik Buckley.

Kveldskjøring er et annet segment som har utviklet sin popularitet. Tidligere har Ålsheia hatt åpent for kjøring om kveldene to ganger per uke. Fra og med neste uke åpner de for kveldskjøring med en ekstra dag.

– Kjøring på kveldstid gir en helt spesiell opplevelse. Med tanke på optimale lysforhold er faktisk kveldskjøring å foretrekke. Vi ser mange aktive i løypene på kveldstid, og mange gjester elsker den lune steiningen flomlyset gir omgivelsene, sier hun.

Den daglige lederen peker på sammenslåingen av de mange bakkene som hovedfaktoren til den solide veksten denne sesongen. Forrige søndag registrerte telleapparatene over 1800 besøkende. Utenfor ferietid er det i nærheten av rekord.

– Det har i alle fall ikke vært så mange her så lenge jeg har vært daglig leder, og midt på dagen måtte vi dessverre vifte potensielle kunder videre. Vi hadde rett og slett ikke kapasitet, sier hun.

At folk nå kan boltre seg i ni voksenbakker gjør at alpinanlegget så smått kan begynne å sammenligne seg med steder i resten av landet.

– Det er mulig å kjøre mellom de ulike trekkene. Det fører til variasjon og større frihet. Nå opplever folk kortere tid i kø, samtidig som utvalget er bedre, mener Vik Buckley.

Høy euro

Et annet moment er at både euro og sveitsiske franc i en periode har stått høyt i kurs.

– Den høye kursen fører til at ferier og langhelger til kjente alpindestinasjoner er mye dyrere nå. Det gjelder for hotell, skikort og det man tar til seg av mat og drikke. Jeg tror mange av den grunn prioriterer mer lokale alternativer, sier Vik Buckley.

Relativt tidlig på morgenen var parkeringsplassen allerede godt oppfylt, og helt på toppen sto Sina Hiksdal Kvæstad klar til å sette utfor sammen med pappa Roald. Begge med konsentrert blikk.

– Vi tok rett og slett en fridag fra barnehagen. Vi så an værmeldingen og koser oss litt i dag, sier Roald Kvæstad.

I barnetrekket suste Runar Herikstad forbi pappaen sin, og det går nok ikke mange dagene før også de to sitter i et av de mange større trekkene på Tjørhomfjellet.

Mer fra Dagsavisen