Stavanger

Interkommunalt samarbeid:I folkebad-frieri

Kommunalråd Per A. Thorbjørnsen vil nå begrave OPS i Jåttåvågen og oppfordrer Svømmealliansen om å presse på for interkommunalt samarbeid.

Fredag trakk som kjent Kruse Smith og Hinna Park seg fra planene om offentlig-privat samarbeidet (OPS) for å bygge folkebad i Jåttåvågen. Nå ser Thorbjørnsen (V) til nord, sør, øst og vest for å få til et folkebad på Nord-Jæren.

– Det er langt på vei uaktuelt for Venstre å skrelle vekk tilbud, ta bort fasiliteter eller gjøre økonomien i et slik OPS bedre for de private, sier Thorbjørnsen til RA.

Vil ikke ha ansvar alene

Han mener Svømmealliansen må ta et skikkelig skippertak hos rogalandspolitikerne for å realisere et folkebad som også inneholder 50 meters svømmebasseng.

– Det er en tragedie for konkurransesvømmerne, for stuperne, for folkehelsen og for familieopplevelser at vi ikke klarer å samarbeide. Løsningen på folkebadet heter interkommunalt selskap (IKS). Dessuten har vi totalt undervurdert inntektene. Jeg oppfordrer Svømmealliansen, idrettsrådene og idrettskretsen om å be politikerne på Nord-Jæren om samarbeid, sier Thorbjørnsen.

– Bergen har fått sitt 50 meters basseng, vi står for tur og trenger både 50 meters basseng og stupeanlegg, men det er et regionalt ansvar. Det er rimelig meningsløst at én kommune må påta seg alle investeringskostnadene, sier Thorbjørnsen.

Han medgir at politikerdrøftinger om folkebad-IKS har tørket inn også for relativt kort tid siden, men både Sørmarka Arena (skøyter/flerbruk), Sandneshallen (håndball, friidrett m.m.), Randaberg Arena (fotball m.m.) og kommende Sola Arena (sykkel) viser at IKS kan lykkes.

– Nå må kommunene fra Hå i sør til Forsand i vest, Finnøy i nord og Sola i vest samarbeide om 50-metersbasseng, stupeanlegg og opplevelsessenter. Fylkeskommunen kan komme på banen. Fellesprosjekter får mer penger fra staten, sier Thorbjørnsen.

Ikke så dyrt?

Han mener et folkebad ikke er et kostnadssluk.

– Pirbadet i Trondheim har hatt konkurs og endringer, men klarer nå å forrente 200 millioner kroner med egen drift, sier kommunalråden, som tror at et rent interkommunalt folkebad vil klare både driften og å forrente store deler av kapitalutgiftene.

Her kan du lese hva andre Stavanger-politikere mener etter at Kruse Smith og Hinna Park sa nei.

Mer fra Dagsavisen