Stavanger

Går nye veier for å finne ansatte:– Hvorfor vil ingen jobbe her?

Etter en travel sommer på en til tider underbemannet restaurant, håper Bengt Tore Ueland å finne nye arbeidstakere i dag – på speeddate i kantinen til Nav.

Bilde 1 av 2

Bengt Tore Ueland er daglig leder på Dolly Dimple’s i Sandnes. Han har prøvd det meste for å skaffe personell til pizzarestauranten, men etter flere mislykkede intervjurunder og manglende respons på både Finn-annonser og flyers, går han nå nye veier. Onsdag inviterte han potensielle kokker, servitører og pizzabud på speeddate i kantinen til Nav Sandnes.

– Jeg vet at det er mange kvalifiserte arbeidstakere der ute, men det har vært veldig vanskelig å finne dem. Til slutt måtte jeg tenke i andre baner enn de tradisjonelle kanalene, og ble enig med Nav om å arrangere en jobbmesse med såkalt speeddating, sier Ueland til RA.

Han tror det er flere grunner til at pizzarestauranten i Vågsgata har hatt problemer med rekrutteringen.

– Handelsstanden i Sandnes lider av at folk heller velger Kvadrat eller Stavanger sentrum når de skal handle. Det er til tider dødt her, særlig på hverdagene. En annen faktor er at det er få studenter i Sandnes. I tillegg tror jeg mange ungdommer har det såpass greit økonomisk, at de ikke er interessert i å jobbe på en pizzarestaurant.

Håper på 40 dater

Ueland var ambisiøs før onsdagens stevnemøter – han håpet å møte rundt 40 potensielle arbeidstakere.

– Jeg kommer til å sette av to–tre minutter med hver, litt avhengig av hvor mange som møter, og håper at rundt ti av dem blir med videre til et andregangsintervju.

Ueland ble daglig leder på Dolly Dimple’s i Sandnes for snart tre år siden. Han er bare 23 år gammel, og har ingen utdanning utenom videregående skole.

– Jeg er et bevis på at utdanning ikke er alt. Man kan komme langt med den rette innstillingen. Ett av poengene med denne jobbmessen er at alle skal få en real sjanse til å vise seg fram. Utstråling og taleevne kan veie opp for en tynn CV. Det å ha en god holdning og ha lyst til å jobbe er det viktigste, resten kan læres, sier 23-åringen engasjert.

– Flerkulturell fordel

Som ellers i restaurantbransjen, er flere av de ansatte hos Dolly Dimple’s Sandnes utlendinger.

– Vi har ansatte fra Norge, Bulgaria, Eritrea, Ungarn, Estland, Polen, Sudan og Nigeria. Det er mange forskjellige kulturer samlet under ett tak, men forskjellene skaper en spennende arbeidsplass. Som arbeidsgiver må man tenke at det skal være lov å samle folk med ulik bakgrunn. Det er veldig kjekt å se at det faktisk fungerer, sier den unge restaurantsjefen.

Kan fortsette samarbeidet

Onsdagens minimesse hos Nav Sandnes kan være én av flere for Dolly Dimple’s.

– Hvis dette virker, håper jeg vi kan få til et vedvarende samarbeid med Nav. Vi kan ikke gå i de samme sporene, på konstant leting etter folk, sier Bengt Tore Ueland.

Han tror det å møte jobbsøkerne ansikt til ansikt med en gang er langt mer effektivt enn å gå gjennom CV-er og søknader.

– Vi sparer både tid og penger på dette, og forhåpentligvis kan jeg snart ansette folk i de tre-fire stillingene vi trenger, avslutter Ueland håpefullt.

Dolly Dimple’s Sandnes er på jakt etter både pizzakokk, servitør og pizzabud.

Dagens minimesse arrangeres fra klokken 13.00 til klokken 14.30 i kantinen hos Nav Sandnes.

– En god arena å møtes på

Nav har god erfaring med å koble arbeidsgivere og arbeidssøkere i direktemøter.

Christian Hanssen, næringslivskontakt ved Nav Sandnes, mener minimesser med direktemøter mellom arbeidsgivere og arbeidssøkere er veien å gå for bedrifter som sliter med rekrutteringen.

– Jeg har absolutt troen på denne typen «speeddating». Vi har arrangert lignende minimesser tidligere, blant annet med Securitas og Nokas, og vi har også prøvd det i stort format med 30–40 arbeidsgivere invitert, forteller Hanssen.

Dagens messe er helt frivillig, noe som sikrer arbeidsgiveren jobbsøkere som er genuint interessert i denne typen stilling.

– Jeg tror direktemøter som dette er en god arena for begge parter. Arbeidsgiver sparer både tid og penger på dette, og arbeidstaker får vist seg fram personlig – ikke bare på papiret, sier Hanssen.

Til messen i dag er det jobbsøkere som ønsker jobb innen restaurantbransjen som er invitert.

Nav Sandnes tilbyr også jobbdrøs hver torsdag – uhøytidelige samtaler der jobbsøkere får svar på det de lurer på.

– Vi satser på informasjon. Folk skal komme innom fordi de har lyst, ikke fordi de må, avslutter Hanssen.

Mer fra Dagsavisen