Stavanger

610 underskrifter:Gaza-brev til Brende

Etter fire Gaza-støtteaksjonen i Stavanger kan utenriksminister Børge Brende (H) forvente seg 610 underskrifter fra personer som krever tiltak mot Israel.

«Kraftig fordømme Israels framferd i alle relevante fora, og å kreve umiddelbar slutt på krigshandlingene. «Kreve slutt på blokaden av Gaza. Trekke ut norske investeringer i israelske statsobligasjoner, og i selskap som profitterer på virksomhet på Vestbredden. Umiddelbart sette i gang et arbeid for å yte humanitær og medisinsk hjelp til krigsofre i Gaza».

Dette er kravene i en underskriftskampanje som 610 personer har signert i regi av 20 politiske partier og andre organisasjoner. Gruppen krever at regjeringen iverksetter tiltak mot Israel.

Totalt fire støtteaksjoner

Den siste måneden har det vært fire ulike støtteaksjoner til den krigsrammede befolkningen i Gaza, og demonstrasjonstog mot Israel. Underskriftene ble samlet inn ved de to siste aksjonene. Lørdag var det oppimot 400 personer som deltok i Byparken.

– Nå kan utenriksminister Børge Brende forvente seg post, sier SV-politiker Eirik Faret Sakariassen til RA mens han holder fram underskriftene fra 610 personer.

Sakariassen og de andre i gruppen sier folk i byen er engasjerte i Gaza-konflikten.

– Mange føler at nå må noe gjøres. Folk er glade for at de får muligheten til å skrive under, og være med å bidra til å legge press på regjeringen, forteller Torfinn Ingeborgrud fra Miljøpartiet De Grønne.

Elisabeth Aaserød har bodd i Palestina og kom nettopp hjem fra et to ukers opphold på Vestbredden.

– Jeg har vært der flere ganger. Selv om Vestbredden ikke er Gaza er de det samme folket. Folk er redde og fortvilte. Den siste måneden har det blitt drept 16 personer. 500 har blitt arrestert – de fleste uten å vite hva de har gjort. Om ikke noe gjøre nå vil situasjonen bli ti tusen ganger verre, mener Aaserød, som jobbet for Røde Halvmåne da hun bodde i Palestina.

– Regjeringen har et ansvar

– Selv om regjeringen er tro mot Israel, er Norge nødt til å gripe inn, understreker Sakariassen.

– Noe av det viktigste er å få på plass humanitære infrastruktur og gi de rammede medisinsk hjelp, legger Ingeborgrud til.

– Norge må også legge press på Israel når det kommer til finansieringen av oppbyggingen av Gaza etter krigen. Israel bare bomber og bomber, men de er aldri med og bygger opp igjen, sier Aaserød.