Stavanger

Tre år siden Utøya-tragedien:Stille markering i fylket

Verken Stavanger eller Sandnes AUF planlegger noen markeringer i forbindelse med treårsdagen for hendelsene på Utøya.

Leder for Stavanger AUF, Vemund Knudsen, forteller at de etterlatte ikke ønsker en større markering og at de respekterer de etterlattes ønsker.

– Fra vår side kommer det ikke til å bli noen spesiell markering, da de etterlatte ikke ønsker det. Derfor oppfordrer vi heller de som vil til å bli med på den nasjonale markeringen på Utøya, forteller Knudsen til RA.

Heller ikke Sandnes og Gjesdal AUF kommer til å arrangere noen form for markering, men leder Cecilia Lindbåge Karlsen forteller at hun er tilgjengelig på telefon for de som ønsker noen å snakke med.

– I og med at det ikke er et rundt tall, vil det bli lite markeringer i hele fylket i morgen. Vi vet at alle ikke markerer dette på samme måte, så hvis noen skulle ha behov for noen å snakke med, vil jeg være tilgjengelig på telefon hele dagen, opplyser Lindbåge Karlsen.

Gråt under Utøya-besøk

For et par uker siden var begge lokallagene på sommerleir på Gulsrud Leirsted i Buskerud. Det er omlag en halvtime unna Utøya, og underveis på sommerleiren var det tilbud om å dra ut på besøk for de som ønsket det.

– Det var en ganske sterk, men også god opplevelse å besøke Utøya. Jeg synes det er veldig bra at mesteparten av øya og bygningen var åpne slik at du kunne gå fritt rundt der. Det gjorde absolutt inntrykk på meg og var en opplevelse jeg er glad for at jeg har fått med meg, forklarer Knudsen.

Verken han eller Lindbåge Karlsen var på Utøya for tre år siden, men synes likevel det var veldig vanskelig å være på stedet.

– Tre år er ikke så lang tid, så selvsagt tenker jeg på det hele tiden. Men jeg prøver å ikke la det dominere hverdagen, men jeg fikk kjenne på det da jeg var på Utøya. Det var veldig vanskelig til tider, og både jeg og mange med meg gråt da vi kom dit det skjedde, forteller Lindbåge Karlsen.

Begge gleder seg til å reise på sommerleir til Utøya neste år, og sier at det som har skjedd langt ifra har ødelagt øya for dem.

– Besøket på Utøya under sommerleiren fikk meg til å sette pris på at jeg ikke var der selv for tre år siden. Jeg hadde fått invitasjon, men var på ferie, så jeg kunne ikke være med selv. Men det var helt objektivt et av de fineste stedene jeg har sett i Norge, og jeg fikk en god og trygg følelse av å være der, forteller Lindbåge Karlsen.

Det blir en stille markering med kransenedleggelse ved 22. juli-minnesmerket på Lundsneset.

Mer fra Dagsavisen