Stavanger

LEDER:Fremdeles fin futt i Frp

Fremskrittspartiets landsmøte framstår som et muntert nachspiel etter høstens valgfest, skriver Bjørn G. Sæbø i lørdagslederen.

Noen nachspiel ender tidlig med krangel og grining, men så langt tyder intet på at Fremskrittspartiets valgfest er over. Frps første landsmøte som regjeringsparti viser en Siv Jensen med full kontroll på begivenhetene, samtidig som de eventuelle festbremsene er tatt hånd om. Hun spiller ut rollen som vertinne for nachspielet etter høstens valgfest.

Det var få nyheter i Siv Jensens landsmøtetale, her var det snakk om en indremedisinsk forestilling for å demonstrere kontroll og overskudd. Spådommene som har kommet om regjeringsslitasje og mangel på seirer, er så langt parert. Trolig er partileder Jensen så opplest på SVs nyere historie at hun vet når knapper må trykkes på for å unngå misnøye. Jensen må balansere mellom det å være utålmodig med det faktum at ting tar tid, og hun må gjøre nederlagene salgbare. Antakelig har Frp-lederen for lengst innsett at slaget om bompenger ikke blir vunnet i denne perioden, derfor må hennes eget landsmøte stagges. Regjeringen vil at staten skal betale mer av bomregningen ved å slå sammen bomselskaper og betale rentene. Det er ikke nok til å roe ned et parti der motstand mot bompenger er en av kampsakene, men viser i det minste at finansminister Jensen ikke glemmer sitt eget grunnfjell.

For Frp varer festen en stund til, i hvert fall fram til 2015-statsbudsjettet legges fram. Trolig har Jensen og hennes parti flere grunner til å takke makker Høyre enn omvendt. Høyres håndtering av reservasjonsrett vitnet ikke om den gjennomføringskraften Erna Solberg har skrytt på seg, og den negative oppmerksomheten regjeringen har fått i det siste har gått mot statsministerpartiet. Frp har hatt det privilegiet det er å sitte stille i båten. Reservasjonsretten var knapt satt i revers før neste pinlige sak falt ned på Ernas bord. Mottakelsen av nobelprisvinner Dalai Lama og knefallet for Kina har bidratt til å svekke Høyre, mens Frp enda en gang har sittet musestille. Det er ikke deres departementer og politikkområder, nei vel, men det svekker heller ikke Fremskrittspartiet at Høyre er så defensive og gjennomføringssvake som i det siste.

Når Christian Tybring-Gjedde har parkert seg selv og Per Sandberg har inntatt en partilederautorisert rolle som vaktbikkje, er det grunn til å tro at Frps gode humør varer en stund til. Derfor kan Siv Jensen bruke Gardermoen-landsmøtet til å kjefte på forgjengeren som har forlatt festen – angivelig uten verken å rydde etter seg eller å ta regningen. Hun kan fortsatt balansere hårfint og skylde på manglende flertall når politisk gjennomslag blir etterlyst, og hun kan la de grunnleggende spørsmålene ligge. For nachspielet er over den dagen Siv Jensen må snakke om egne politiske handlinger og den traurige handlingsregelen – uten å ha forgjengeren å skylde på. Da er det bobler av misnøye – ikke champagne – som kommer til å bruse i Frp.

Mer fra Dagsavisen