Stavanger

Brannen på Edlandsfjellet:Vurderer å evakuere folk

Gress- og lyngbrannen i Gjesdal sprer seg raskt på grunn av vinden. Brannvesenet vurderer om det er nødvendig å evakuere folk fortløpende.

– Foreløpig er det ikke nødvendig å evakuere folk fra bebyggelsen, men det er noe vi vurderer fortløpende. Utfordringen er vinden, som er cirka fire meter i sekunder, sprer brannen seg raskt fra vest-sørvest i området. mot Sikvaland, Langevannet og Grasdalsvannet. Her er det litt bebyggelse og fritidsboliger. Men vi jobber hardt for at brannen ikke skal spre seg til bebyggelsen, sier informasjonskonsulent i brannvesenet, Gry E. Solem, til RA.

Brannvesenet har mobilisert stort. Det er 70 brannmannskaper fra Sandnes, Bryne, Klepp, Ålgård, Riska og Gilja.

Brannhelikopter fra Flesland på vei
– Brannhelikopteret fra Flesland er på vei. I tillegg er det fire bønder som har stilt opp med tankvogner, forteller Solem.

Aftenbladet melder at årsaken til brannen er en engangsgrill. Solem kan ikke bekrefte dette. Likevel sier hun at ni av ti branner i naturen er menneskeskapt.

– Erfaringene viser det. Når det er så knusktørt som det er nå, så skal det veldig lite til. Derfor er det nå totalforbud mot å gjøre opp ild, sier Solem.

– Har ikke kontroll
I skrivende stund har ikke brannvesenet kontroll på brannen.

– Men vi jobber hardt for å få kontroll, og at brannen ikke skal spre seg – spesielt mot bebyggelse, sier Solem.

Hun forventer at slokningsarbeidet vil pågå til langt uthever natten.

Solem sier at brannvesenet har tilstrekkelig med folk på jobb, og at gress- og lyngbranner ikke er uvanlig på denne tiden av året.

– Vi hadde mange gress- og lyngbranner i fjor også. Det skal veldig lite til for at det brenner når det er så tørt som det er nå.


Den første meldingen om brannen på Edlandsfjellet kom klokken 14.47 søndag ettermiddag. Edlandsfjellet ligger i Gjesdal kommune, ikke langt fra Ålgård.

Mer fra Dagsavisen