Stavanger

26 nye kunstnere på to år:Kunstnerboom i Rogaland

På to år har antall medlemmer i kunstnernes fag-organisasjoner økt med hele 26 nye kunstnere i Rogaland.

Rogaland Kunstsenter skal feire denne fantastiske rekrutteringen med «artist talks» gjennom hele 2014. Først ut er kunstnerne Kaja Andersen, Margrethe Aanestad og Karina Kazlauskaite. Det skjer torsdag i Rogaland Kunstsenter.

Kaja Andersen ble medlem før jul i BKFR (Bildende Kunstneres Forening Rogaland).

– Jeg synes det er et fint initiativ av Rogaland Kunstsenter at vi nye medlemmer i fagorganisasjonen får presentere oss på denne måte. Jeg skal torsdag ta med meg ti arbeider som jeg har laget som en del av presentasjonen på det jeg holder på med, sier Andersen.

Hun synes det er viktig som kunstner å få dette medlemskapet.

Viktig
– Det er jo vår fagforening som blant annet er viktig med tanke på rettigheter og som støtteapparat. Med medlemskapet får du også en del goder, som blant annet tilbud om kurs. Det er også viktig med tanke på å komme inn i kunstmiljøet i Stavanger, sier Andersen.

Hun har en treårig utdannelse med bachelor fra Kunstakademiet i Tromsø. Hennes første utstilling i Stavanger hadde hun sist sommer i Prosjektrom Normanns, I høst stilte hun ut på KinoKino i Sandnes. 13. juni åpner hun en utstilling sammen med to andre kunstnere i Kunstgalleriet på Madlaveien

– Jeg synes Stavanger er en passe stor by med et fint kunstmiljø å jobbe i som kunstner. Problemet her er at for å få en høyere utdannelse så må vi reise til andre steder.

Hun ønsker nå å ta seg en mastergrad. I går skulle hun gjøre et opptaksintervju på Skype med School of Visual Arts i New York.

Cxzy
Som kunstner bruker hun navnet Cxzy, noe som hun synes passer godt innen chat-kulturen.

– Og det uttales?

– Noen sier sexy og andre crazy. Jeg har også søkt om å få dette offisielt godkjent som mellomnavn, men fikk avslag med en begrunnelse om at det kunne være belastende for meg. Jeg kommer til å søke igjen. Jeg er snart 29 år og gammel nok til å ta ansvar for mine egne handlinger, sier Cxzy.

Bedring
Gunhild Moe, styreleder i BKFR, sier at det er viktig at medlemstallet øker og at de får aktive medlemmer i foreningen.

– Medlemstallet i Rogaland er likevel bare runt halvparten av det Hordaland kan skilte med. I Bergen har de også noe vi mangler, en høyere utdanning for kunstnere. I tillegg til det har Bergen også kompetansesenteret VISP. Men forholdene i Stavanger er på rett vei med blant annet det spennende som skjer i Kunsthall Stavanger, et aktivt Rogaland Kunstsenter og Prosjekt Normanns. Men vi skulle gjerne også hatt en mulighet for videreutdanning også i vårt distrikt, sier Moe.

Antall medlemmer i BKFR er nå på 142 og kunsthåndverkerne har 37 medlemmer.

Mer fra Dagsavisen