Stavanger

Jakten på havets kardinaler

Stjeling, hemmelige plasser og knallhard kamp mot nabofiskerne er noen av ingrediensene i årets hummersesong.

Bilde 1 av 2

Klokken er 15.00 på ettermiddagen. Hummerfisker Per Skibstad, bror Kjetil Berk og kamerat Morten Goa har nettopp kommet inn til land etter dagens seks og en halv time lange arbeidsdag på sjøen.

97 teiner er dratt opp, og 30 hummer har latt seg lure inn i Skibstads feller, strategisk plassert på hemmelige steder i lokalt farvann. Han er fornøyd.

- Det er helt fantastisk der ute. Vi hadde nesten ikke bølger i det hele tatt, sier han til RA.

Konkurranse

Skibstad forteller om hvordan Fiskeridirektoratet gjør for lite for å kontrollere det ulovlig markedet for hummerfiske. Hadde det hatt kontroller jevnlig én gang i måneden og «sust litt rundt omkring», hadde folk blitt litt mer avskrekket, tror han. Nå er det ofte bare én kontroll rett før hummerfisket starter 1. oktober.

Men Skibstad mener ting har blitt bedre, og det ulovlige fisket er ikke det han bryr seg mest om. Langt viktigere er konkurransen med hans konkurrent og gode venn, som ikke ønsker navnet sitt i avisen. En smilende Morten Goa kommer bort til båten.

- Han fikk 24 i dag, sier han, og ser bort på konkurrenten.

- Det var godt, svarer Skibstad, vel vitende om at han slo kameraten med seks hummer.

- Dårlig start

Årets hummersesong startet ikke optimalt for Skibstad. Det var vanskelig å finne mange og store hummer. En halv måned etter startskuddet gikk, har lykken snudd.

- De første dagene må du spore deg inn på hvor hummeren er - grunt, dypt eller i mellomsjiktet. I år er den veldig grunt, nesten litt for grunt. Hvis det blir uvær, blir teinene ødelagt, sier han.

Må gjemmes

Skibstad har løyve til å selge hummer fra kaien, men står der ikke hver dag. I mellomtiden må fangsten gjemmes.

- Folk stjeler den hvis vi ikke gjemmer den.

- Ligger den i basseng til du skal selge videre?

- Vi gjemmer den, sier den hemmelighetsfulle fiskeren.

Mer fra Dagsavisen