Stavanger

KrF gikk til valg på familien og menneskeverd

Vi i KrF er glade for at de ikke sosialistiske partiene på Stortinget har signert en avtale hvor KrF har fått gjennomslag for saker på disse viktige områdene.

Bilde 1 av 2

Eldre skal ha et trygt og godt hjem, enten man bor i egen bolig, i omsorgsbolig eller på sykehjem.

KrF har tillit til at familiene selv er de beste til å ta gode beslutninger. Vi vil gi familiene fleksibilitet og handlingsrom til å organisere sin egen hverdag.

Mange småbarnsfamilier ønsker seg mer tid sammen. KrF er partiet som lytter til deres ønsker. Barn er forskjellige, og familier er forskjellige. Virkelig valgfrihet handler om å kunne finne den kombinasjonen av tiltak som passer akkurat din familie.

KrF har de politiske løsningene som gir familiene økt mulighet til å innrette hverdagen slik de selv ønsker. Familiene vet best!

Mennesker er skapt til å være i fellesskap. Familien er det første og for mange det viktigste av alle fellesskapene en gjennom livet blir en del av. For barn er familien den mest grunnleggende arenaen for tilhørighet, nærhet og fellesskap. Stabile og trygge familier gir trygge barn som vokser opp til å bli trygge voksne.

Familiepolitikken skal støtte opp om familielivet og gi familiene muligheten til å organisere sine liv selv. KrFs ideologi tilsier at det bør ligge tungtveiende argumenter til grunn når politikken blander seg inn i familienes frihet til selv å styre sin egen hverdag. Når barn lever under forhold som kan skade deres helse og utvikling, må imidlertid samfunnet kunne gripe inn.

Derfor er vi glade for at samarbeidsavtalen sier at «Familiene skal gis valgfrihet og fleksibilitet» og konkret sikrer 10 ukers «Fedrekvote», økte »Engangsstønaden» for de kvinnene som ikke har arbeidsinntekt som grunnlag for fødselspenger og at det skal utarbeides en tiltakspakke rettet mot barn i fattige familier.

Menneskeverdet er absolutt og det er uavhengig av egenskaper eller ferdigheter. Hvert menneske har en uendelig verdi og ukrenkelige rettigheter fra unnfangelse til naturlig død. Dette er et helt sentralt prinsipp for KrF og legger føringer for vår politikk på mange områder.

Retten til liv er den mest grunnleggende menneskeretten, og må gjelde fra unnfangelse til naturlig død. KrF vil ha et samfunn med plass til alle. Alle skal med, ikke bare de privilegerte, perfekte og planlagte. Etikken må styre teknikken når det gjelder medisinsk teknologi. Derfor ønsker ikke KrF rutinemessig tidlig ultralyd for alle gravide, og vil endre abortloven slik at funksjonshemning hos fosteret ikke skal være grunnlag for å få abort. Et samfunn som begir seg inn på å utelukke enkeltgrupper, kan ende opp med ikke å ha plass til noen. I Danmark fødes det nesten ikke barn med Downs syndrom, noe de omtaler som en suksess. Slik må det ikke bli i Norge.

Derfor er vi glade for at samarbeidsavtalen sier at Bioteknologiloven skal evalueres og at det ikke innføres et offentlig tilbud om tidlig ultralyd eller et tilbud om NIPD-blodprøve til alle gravide.

Også eldrepolitikken handler om menneskeverd. Eldre skal ha et trygt og godt hjem, enten man bor i egen bolig, i omsorgsbolig eller på sykehjem. En skal være trygg på å få sykehjemsplass den dagen man trenger det. Samtidig har KrF poengtert at eldrepolitikken har hatt et for ensidig fokus på bygninger og institusjonsplasser. Fokus må nå være innholdet i dette tjenestetilbudet. Vi må møte behovet til den enkelte bruker og pårørende, og ikke glemme at sykehjemmet er voksne menneskers hjem. Dette må prege all vår tenkning om eldreomsorg. Vi må gi eldre mennesker mulighet til å bestemme mer over egen hverdag. KrF var derfor drivkraften bak «verdighetsgarantien», som ble vedtatt i et forlik på Stortinget. Denne garantien må imidlertid følges opp med penger til kommunene.

Derfor er vi glade for at samarbeidsavtalen sier at Lovfestet rett til heldøgns pleie og omsorg skal utredes med sikte på innføring i denne stortingsperioden.

KrFs stortingsgruppe er ikke en del av det parlamentariske grunnlaget for den nye regjeringen. KrF skal i neste fireårsperiode drive konstruktiv opposisjonspolitikk med sikte på å få til enighet med regjeringspartiene på viktige politikkområder som omtales i avtalen som H, Frp, KrF og V har signert. De kommende årene ser vi i KrF fram til å få være med å gjennomføre mange viktige saker som er avtalt i samarbeidsavtalen og som KrF lovet innbyggerne i valgkampen.

Mer fra Dagsavisen