Stavanger

Skoler innfører SMS-varsling

Varsel på SMS skal gjøre det enkelt for de videregående skolene i fylket å spre beskjeder til elever og ansatte ved krisesituasjoner.

Innen utgangen av 2013 skal varslingssystemet være på plass ved samtlige offentlige videregående skoler i fylket.

Denne våren er Godalen, St. Olav og Øksnevad forsøkskaniner for SMS-prosjektet.

- Skulle vi i en tenkt situasjon oppleve for eksempel en terroraksjon, vil vi enkelt kunne nå ut til elever og ansatte ved hjelp av SMS, sier avdelingsleder ved St. Olav, Eivind Sædberg.

Han understreker at de fortsatt er tidlig i arbeidet.

- Det er en lang vei å gå før alt er på plass. Foreløpig bruker vi systemet kun til å sende informasjon om karakterer og lignende til elevene. Når vi etter hvert får klarlagt om den biten fungerer tilfredsstillende, vil vi kunne avgjøre om systemet også egner seg for krisevarsel, fortsetter Sædberg.

Den vurderingen blir gjort ved semesterslutt.

Bredt dekningsområde

Avdelingslederen ser på varselssystemet som et positivt supplement til dagens beredskapsrutiner.

- Per i dag kan vi bruke brannklokkene skulle noe alvorlig oppstå, men de rekker ikke ut til alle de som ikke er på skolen ved et gitt tidspunkt. SMS-systemet har et bredere nedslagsfelt. I tillegg kan vi benytte det selv om vi skulle være avskåret fra å ta i bruk brannklokkene, sier Sædberg.

Til bruk i spesielle tilfeller

Fra fylkeskommunalt hold legges det til grunn en rekke punkter som må være på plass ved skolene i tilfelle krise. Blant dem er «et effektivt varslingssystem med kjente varslingsrutiner». Her kommer altså tekstmeldingene inn.

- Dette er kun ment for bruk i ordentlig ille tilfeller, som for eksempel skyting ved skolene, sier seniorrådgiver hos Fylkesrådmannen i Rogaland, Liv Fredriksen.

Elever og ansatte trenger imidlertid ikke være bekymret for å bli pepret med tekstmeldinger i løpet av testperioden. Seniorrådgiveren ønsker ikke «ulv-ulv»-tilstander.

- Vi kommer ikke til å sende ut SMS-er i øst og vest i løpet av våren. Skulle det først skje noe dramatisk på et senere tidspunkt vil vi unngå tilfeller hvor folk tenker «det er bare en test», fortsetter hun.

For St. Olav er det avgjørende at systemet er lett å håndtere.

- For oss er det viktig at meldingene skal være standardiserte slik at de ansvarlige ikke behøver å bruke tid på å formulere innholdet der og da. Det må være så enkelt at vi kan trykke på en knapp for å sende ut varselet. Vi må også ha rutiner på plass i tilfelle telefonsystemene rakner, sier Sædberg.

Mer fra Dagsavisen