Stavanger

- Ta Austre Åmøy på alvor

Å tillate folkeavstemning på Austre Åmøy er en viktig del av demokratiet, ifølge SV-politiker.

«Vil ordføreren åpne for folkeavstemning på Austre Åmøy, om de ønsker det selv?»

Slik lyder spørsmålet Eirik Faret Sakariassen (SV) vil stille ordfører Christine Sagen Helgø (Høyre) under mandagens bystyremøte i Stavanger.

Demokrati

- Det handler om å være demokratisk, ta folk på alvor og lytte til befolkningen på Austre Åmøy. Vi må hjelpe dem å tilrettelegge for å ta denne avgjørelsen, ikke motarbeide dem, sier Faret Sakariassen til RA.

Han har forståelse for at innbyggerne føler seg dårlig behandlet av kommunen.

- Vi har gjort for lite for innbyggerne våre på Austre Åmøy i lang tid og det bør vi ha dårlig samvittighet for. Skolen som nå skal vedlegges har vært i dårlig forfatning i årevis. Det er klart at slike saker har stor betydning for et lite lokalsamfunn, sier han.

- Må vise at vi vil ha dem

Tirsdag ga varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) klart uttrykk for at Stavanger kommune ikke kom til å støtte en eventuell overgang for Austre Åmøy til Rennesøy kommune.

- Vi har ikke noe areal å gi bort, sa Tysdal Moe.

Det mener Faret Sakariassen er gal resept om hensikten er å fri til innbyggerne på Austre Åmøy.

- Stavanger kommune må vise at vi ønsker Austre Åmøy ved å styrke det offentlige tjenestetilbudet, satse på kollektivtrafikk dit og lignende. Vi kan ikke si at grunnen til at vi ønsker dem er areal. Det får heller være en bonus, sier han.

I den anledning får Faret Sakariassen støtte av Frps Leif Arne Moi Nilsen.

- Uttalelsen fra Tysdal Moe er et tilfelle av imperialistisk tankegods. Debatten må dreie seg om hvordan vi får best mulig tilbud og kvalitet på offentlige tjenester og forvaltning, ikke hvor mye areal Stavanger skal ha, sier han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: