Stavanger

Farvel til Brustadbua

Med så mange som jobber helger og kvelder, er samfunnet for lengst gått i en retning der forbrukere må møtes med mer fleksible åpningstider.

Programkomiteen til Arbeiderpartiet går inn for å endre loven om åpningstider - en lov som siden 1998 er blitt koblet til daværende forbrukerminister Sylvia Brustads navn. I ettertid er det kommet fram at heller ikke Brustad var videre begeistret for loven, som fastsatte at det ikke er lov å selge matvarer i butikker som er over 100 kvadratmeter store hvis kalenderen viser at det er søndag.

Loven er i det hele tatt blitt så hullete at den knapt henger sammen. Det er i hvert fall ikke mange som orker å lete etter argumenter for at hagesentre kan ha søndagsåpent, mens byggvarebutikker må holde stengt. Eller at kunder må klemme seg inn i knøttsmå butikker hvis de trenger en liter melk på ukens syvende dag, mens de lovlig kan kjøpe samme vare døgnet og året rundt på romslige bensinstasjoner. Butikkene og sortimentene glir over i hverandre, og det er vanskelig å se hvorfor det skal være lov å kjøpe en spade på et hagesenter på en søndag, mens det er ulovlig å kjøpe samme redskap på et byggsenter på ukens syvende dag.

Søndagsforbudet var et kompromiss mellom Ap og Handel og Kontor som også ble omfavnet av kristenfolket, men nå ser også Aps ledelse at det søndagsforbudet ikke akkurat er en kampsak i høstens valgkamp. For politikerne bør det bli en tommelfingerregel at lover som uthules og motarbeides så effektivt som loven om åpningstider, bør sees over en gang eller to til.

Nå ønsker Ap å fjerne loven som mest av alt fyrer opp under høyresidens evige gjentakelser om sosialdemokratisk reguleringsiver. I sitt vesen minner søndagsbutikkforbudet om gamle dagers forbud mot farge-TV eller åpningstidsrestriksjonene som varte fram til tidlig 80-tall, da handel var noe som måtte skje fram til klokken 16.00. Med så mange som jobber helger og kvelder, er samfunnet for lengst gått i en retning der forbrukere må møtes med mer fleksible åpningstider.

Hvis Ap-landsmøtet følger programkomiteens innstilling og flertallet for lovendringen dermed er i boks, åpnes det for regulere søndagshandelen i matbutikker mellom arbeidsgivere og arbeidstakere. Det ligger ingen automatikk i at søndagsåpne matvarebutikken kommer til å bli regelen fra høsten av. Behovet er neppe veldig stort utover det som etterspørres på dagens brustadbuer og bensinstasjoner, og med helge- og skjermingstillegg vil butikkeiere se en gang eller to over lønnsomheten før de satser på søndagsåpent. I de større byene vil nok ordinære dagligvarebutikker bemannet med skoleelever bli vanlig, men det er liten grunn til å tro at samtlige butikker av denne typen vil ha søndagsåpent med krav om at alle ansatte må inn i helgeturnus.

Mer fra Dagsavisen