Stavanger

- Kom dere ut av sofaen!

Med ti konkrete løfter skal SV lokke ungdom opp av sofaen, og inn i valglokalet.

- Når du irriterer deg over at bussene ikke går, er det politikk. Når du irriterer deg over dårlig luft i klasserommet, er det politikk. Alt er politikk, sier Luisa Pinzon (25) fra Tjensvoll entusiastisk.

Nå frir Sosialistisk venstreparti (SV) til ungdommen, med løfter om blant annet billigere månedskort og legalisering av graffiti.

Tre unge på topp

- På SVs valgliste er tre av seks toppkandidater under 25 år. Det viser en unik satsing på ungdom, sier Eirik Faret Sakariassen (20) fra Tasta, som selv står på en fjerdeplass.

I dag har partiet fire medlemmer i bystyret. Men ved å alliere seg med byens ungdom, håper han at de skal bli flere etter høstens valg.

Sammen med Pinzon og Eldar Borge (18) møtte han Rogalands Avis utenfor ungdomshuset Metropolis i går. Der hadde de med seg valgets hovedfiende: Sofaen.

- Byens ungdommer har en enorm påvirkningskraft hvis de bestemmer seg for å ta turen opp av sofaen og inn i valglokalet, sier Faret Sakariassen.

- I ferd med å bli en rikingby

Ungdomspolitikerne mener ungdommen har mange gode grunner til å avgi stemme ved valget:

- For eksempel er Stavanger i ferd med å bli en by der bare rikinger har råd til å bo på grunn av de skyhøye boligprisene, sier Faret Sakariassen.

Han ønsker å hindre at Stavanger skal bli en gubbete rikingby ved å selge de to hermetikkbygningene på Eiganes, og bruke inntektene på subsidierte ungdomsboliger.

- Høyresiden kaller dette sovjetpolitikk. Det blir helt feil. Dette er ungdomspolitikk, sier han.

Bybane og billig ungdomskort

- Kollektivtransporten er også noe som må bli bedre og billigere for ungdom, sier Borge.

Et konkret forslag fra SV er å innføre et nytt ungdomskort for ungdom mellom 18 og 25 år. Kortet skal kun koste 250 kroner i måneden, inkludert bruk av nattbuss.

- I tillegg ønsker vi å realisere bybanen mellom Stavanger og Sandnes snarest mulig, sier Borge.

Vil legalisere graffiti

- I dag forbyr det politiske flertallet en hel kunstform ved å forby graffiti. Det ønsker vi å gjøre om på så raskt som mulig, sier Pinzon.

Hun understreker at de kun ønsker å legalisere graffiti, og ikke tagging.

- Vi må få lovlige graffitivegger i bydelene, slik at denne kunstformen får utfolde seg på lik linje med annen kunst, sier hun, og fortsetter:

- Nå er det på tide at ungdom tar tilbake makten over egen hverdag!

Nyeste fra Dagsavisen.no: