Stavanger

Lunde vil fortsette i eiendom

Johannes Lunde vil slåss for å beholde eiendomsselskapet, og vil også satse på eiendom i framtiden. Samtidig som konkursen rulles opp, har sønnen startet et nytt transportselskap.

Bilde 1 av 6

42-åringen har de siste ukene sett at forretningsimperiet og livsverket har gått over ende, men det er ingen slagen mann som møter Rogalands Avis. Johannes Lunde har det ekstremt ryddig på hovedkontoret til tidligere Lunde Gruppen på Forus. Johannes Lunde er gift med Bodil, som også jobber i selskapet, og de har de to sønner, 19-åringen Lars og 17-åringen Erik.

Trist for mange

- For meg personlig er ikke konkursen et nederlag, men for alle ansatte, kreditorer og leverandører er det selvsagt veldig trist. Og for familien er det heller ingen kjekk situasjon å havne i. Det er først og fremst dem jeg synes synd på - ikke meg selv, svarer en av de mest omtalte personen i Stavanger de siste ukene.

Han har en sterk tilstedeværelse, et klart blikk og virker selvsikker. Johs Lunde er kjent som en ekstremt mediesky person, men har nå valgt å stå fram i de fleste medier, og grunnen er enkel. Johs Lunde har følt at folk har fått et feil bilde av personen og de firma han har bygget opp.

- Jeg har ikke noe eksponeringsbehov for mitt privatliv, men nå vil jeg gjerne ha fram fakta - både om min person og ikke minst om konkursen.

- Hva skal du gjøre når du er ferdig med konkursen?

Vil fortsette med eiendom

- Jeg vil konsentrere meg om eiendom i framtiden. Det er der jeg har gjort det best og tjent mest penger. I tillegg har min sønn, Lars, startet et firma som har fått navnet Høiland Transport og Spedisjon. Han jobbet tidligere i et av transportselskapene i Oslo, og har nå fått beskjed om å gi gass for å etablere eget firma.

- Hva skjer med eiendomsselskapene som nå er en del av konkursen?

- Det vil jeg ikke svare på. Det er bostyrer Fredrik Bie som sitter på den posten, og derfor vil jeg avvente hva utgangen blir. Jeg kan ikke si noe mer før Bie er ferdig.

- Hvordan er ditt forhold til tidligere forretningspartner Kjell Haugland, som nå har overtatt store deler av din aksjepost i Johs Lunde Eiendom, som nå heter Måsen Eiendom?

- Vi har vært i lag i 15-20 år, og er fortsatt forretningspartnere.

- Du er kjent som en mann som bruker mye penger. Dyre biler og båter, og du har også Stavangers dyreste leilighet. I tillegg brukte du helikopter. Hvorfor?

- Bil, båt og eiendom er ikke noe jeg har et personlig forhold til. Vi har alltid kjøpt og solgt, deriblant båt og eiendom. Og når det gjelder helikopter, så er det slik at jeg har en kamerat som heter Rune Helleland, og han har tatt helikoptersertifikat. Jeg kjøpte meg inn med én sjettedel i et lite helikopter som han disponerer. Jeg har ikke brukt båten til personlige turer på to år. Princess-båtene som lå i Vågen var jo der for å bli solgt.

Usikker fra dag til dag

- Kan du gå personlig konkurs?

- Jeg har et godt forhold til kreditorene og frykter ikke personlig konkurs. Jeg bor fortsatt i leiligheten i Stavanger sentrum og jobber som normalt fra tidlig morgen til sene kvelden med å bli ferdig med konkursen. Samtidig er det ikke sikkert at det som gjelder i dag gjelder i morgen. Det er Bie som sitter på nøkkelen.

- Er det noe du angrer?

_ Jeg kan ikke sette meg ned å tenke på hva jeg angrer, for da hadde jeg ikke vært i denne situasjonen. Det blir like dumt som at jeg skulle angre på at jeg sponset flere klubber og enkeltpersoner med 30 millioner de siste tre årene. Hadde jeg ikke gjort det, hadde ikke dette skjedd. Men gjort er gjort, og da kan jeg ikke bruke energi på det i ettertid. Man lærer gjennom hele livet, og forhåpentlig har jeg har lært noe av dette også. De siste ukene har uansett fortalt meg hvem som er mine venner og hvem som ikke er det. Denne situasjonen viser hvem som er laget av hel ved.

Mer fra Dagsavisen