Stavanger

- Jeg er blitt drapstruet, slått og spyttet på

Eirik Faret Sakariassen (SV) har opplevd å bli slått, spyttet på og truet på livet av høyreekstremister. En gang kom en mann bort til ham på gaten og sa han skulle «blåse hodet av ham med hagle».

Bilde 1 av 3

Faret Sakariassen ble tidlig engasjert i politikken. Nå er han nestleder i Stavanger SV. Han har sterke meninger og har fått føle på kroppen at flere ikke mener han burde hatt ytringsfrihet.

For tre år siden, da SV-politikeren var 16 år og gikk på Kongsgård, hadde han en svært skremmende opplevelse i et friminutt.

Politiet

Han var på skolen og var ute et ærend i byen i et friminutt. Da kom en ukjent mann bort til ham og sa: «Jeg skal blåse hodet av deg med hagle. Blodet skal flyte.»

Faret Sakariassen ble sjokkert og skjelven. Han ble tatt ut av skolen og politiet ble kontaktet.

- Jeg var 16 år og ikke klar over hvor brutal verden kunne være, sier SV-politikeren til Rogalands Avis.

Som politiker vil han være så tilgjengelig som mulig. Han er glad for at folk kommer bort til ham på åpen gate og vil snakke.

Det gikk ett år. Da begynte en person å kommentere på bloggen til politikeren. Han skrev under med fullt navn og kunne komme med 40 innlegg under en sak.

- Kommentarene hans var krenkende og injurierende, sier Faret Sakariassen.

Mannen begynte også å følge etter ham.

- Han dukket opp på steder jeg var. Der hilste han og «flekset» bicepsen, sier Faret Sakariassen.

I russetiden opplevde politikeren å bli stoppet på åpen gate, slått og spyttet på av personer som er politisk uenig med ham.

- Det er fryktelig ydmykende og sjokkerende oppførsel.

Folk har også forsøkt å slå ham ned på byen.

- Jeg har flere ganger vurdert om jeg orker å fortsette som politiker, sier han.

I hver eneste hendelse har han kontaktet politiet. I tillegg har SV, venner og familie vært viktige støttespillere.

Det har blitt mange våkenetter på politikeren. Han kikker seg over skuldrene når han ute og går. Det har blitt en reflekshandling.

Krystallnatten

I kveld markeres Krystallnatten. Det er betegnelsen på natten mellom 9. og 10. november 1938, og markerer starten på en dramatisk opptrapping av jødeforfølgelsene i Tyskland.

Det er antatt at rundt 200 jøder ble slått i hjel denne natten, 267 synagoger ble brent ned og over 7500 butikker ble vandalisert.

Faret Sakariassen er én av personene bak markeringen i torgtrappene klokken 18.00. Der skal han fortelle sin versjon av hvordan han har opplevd truslene.

- Jeg vil understreke viktigheten av å ikke imøtekomme truslene. Vi må ikke gi dem som truer demokratiet makt, sier Faret Sakariassen.

Han ser en høyreekstrem vending i Europa.

- Det er en gryende nazisme og fascisme. Historien gjentar seg fra 1930-tallet. Jeg mener dette er helt feil vei å gå, og derfor er mitt engasjement stort, sier SV-politikeren.

Ved å stå fram med truslene føler han at han tar et oppgjør med det som har skjedd.

- Jeg håper det nå vil ta slutt, men jeg frykter at det ikke gjør det, sier han.

- Jeg nekter å etterkomme krav fra folk som bruker vold og trusler. I et demokrati kan man ikke true seg til flertall, man må bruke overbevisende argumenter, legger han til.

Nyeste fra Dagsavisen.no: