Stavanger

Sier ikke «E-ordet»

Solberg ser at veien til et regjeringsskifte kan bli vanskelig hvis krangelen om avklaringer og posisjoner mellom Frp og sentrumspartiene skal pågå i tre år til.

Frp-leder Siv Jensen mener det største borgerlige partiet må få statsministeren hvis det blir regjeringsskifte etter stortingsvalget om drøyt tre år. Jensen flagget tydelig dette standspunktet da hennes parti var størst på borgerlig side. Da kan hun vanskelig mene noe annet, selv om Høyre plutselig har overtatt den borgerlige ledertrøyen. Men å ta «E-ordet», Erna Solbergs navn, i sin munn i en slik sammenheng, makter hun ikke, selv ikke etter flere oppfordringer i NRK P2s Nyhetsmorgen. I stedet skyter hun fra hofta mot Venstre og Kristelig Folkeparti og ber dem avklare sitt syn på et samarbeid som omfatter alle borgerlige partier.

Det er bare ett år siden Siv Jensen så for seg en tilværelse som landets statsminister. Partiet gjorde et godt valg, men hadde betydelig større oppslutning da valgkampen startet enn etter at velgerne hadde sagt sitt. Skepsis og motstand fra Venstre og KrF til Frp endte i strid og krangel i løpet av valgkampen, og bidro til fire nye år med rødgrønt styre. Mens Siv Jensen konfronterte og provoserte sine lunkne kampfeller, gjorde Erna Solberg det motsatte. Hun viste at Høyre var det eneste partiet som hadde åpne dører til alle partier på borgerlig side. Det likte velgerne. De strømmet til Høyre, og har fortsatt med det siden. I dag er Høyre større enn Frp på alle meningsmålinger.

Mens Siv Jensen i sommerintervjuet med NRK karakteriserer Venstre og KrF som bremseklosser, sier Erna Solberg at alle må få bruke tiden til å velge sitt partis kurs. Høyres leder advarer mot å lage et spill som gjør et borgerlig regjeringsprosjekt vanskeligere å realisere. Når hun sier at borgerlig samarbeid må bygge på tillit og ikke skapes gjennom trusler eller tvang, er det en klar advarsel til den linjen Frp og Siv Jensen nå har lagt seg på. Solberg ser at veien til et regjeringsskifte i 2013 kan bli vanskelig hvis krangelen om avklaringer og posisjoner mellom Frp og sentrumspartiene skal pågå i tre år til.

Samtidig er det lett å skjønne at Siv Jensen har behov for konkrete avklaringer. Hennes parti har aldri opplevd spesielt god behandling fra de andre, og absolutt ingen omfavnelse. Riktignok har nedlatenheten og arrogansen fra Høyre forsvunnet. Men det er langt igjen til forholdet blir hjertelig. Det ble sikkert ikke bedre da Erna Solberg rett før sommeren snakket varmt for en borgerlig mindretallsregjering. Oversatt betyr det en regjering uten Frp. Samtidig frykter nok Siv Jensen at Venstre og KrF igjen skal snu ryggen til hennes parti og forhindre grunnlaget for et bredt borgerlig regjeringssamarbeid. Derfor har hun behov for å få beskjed allerede nå, slik at hun om nødvendig får tid til å satse på et løp på egen hånd fram til 2013.

Mer fra Dagsavisen