Stavanger

Får spille med SSO

Eirik Kvindesland (17) fra Våland er en av de seks talentene som nå får en unik mulighet av Stavanger Symfoniorkester.

Bilde 1 av 3

Fredag ble de seks unge orkestertalentene som Stavanger Symfoniorkester har plukket ut til deltakelse i prosjektet «Talentjakten» presentert.

Eirik Kvindesland (17) begynte å spille fiolin som åtteåring, og er nå elev i kulturskolen, med Anders Frost som lærer.

Kvindesland er glad for muligheten «Talentjakten» gir han.

- Det finnes jo allerede to talentutviklingsprogrammer i Bjergsted, men dette vil gi muligheten til å utøve musikk på et enda høyere nivå, og at jeg får noe å strekke meg etter. Det blir interessant å spille med de profesjonelle musikerne, sier Kvindesland til Rogalands Avis.

Vil ikke bli «arbeidsmusiker»

17-åringen går til daglig i 2. klasse ved Stavanger Katedralskole (Kongsgård), men han har ingen bestemte planer om å bli fulltidsmusiker.

- Jeg holder mulighetene åpne for å bli musiker, men jeg har ikke lyst til å bli en arbeidsmusiker, et yrke som kan komme på akkord med de kunstneriske idealene som gjerne var grunnen til at man i det hele tatt lærte seg å spille. Jeg tror kanskje heller jeg vil ha det som en lidenskap i tillegg til en annen jobb, sier 17-åringen.

De seks unge talentene er alle i alderen 14-19 år og møttes i går for første gang. Talentene ble valgt ut etter audition både i Haugesund og Stavanger.

Skal spille konserter

Talentjakten er et nytt tilbud til alle unge orkestertalenter i Rogaland. I samarbeid med Statoil ønsker Stavanger Symfoniorkester å løfte fram og inspirere utvalgte ungdommer som har vist spesielle talenter for å spille et orkesterinstrument. Prosjektet går over ett år og de unge musikerne skal delta på flere orkesterkonserter i løpet av sesongen 2010-2011. I tillegg følges de opp med kammermusikk og andre tiltak i samarbeid med orkesterets musikere.

- Vi hadde 16 på prøvespilling i Stavanger og Haugesund, og vi kunne lett plukket ut mange flere, men det har vi dessverre ikke plass til nå. Vi har hatt en god og spennende prosess så langt. Dette ser veldig lovende ut, sier Erik Landmark, informasjonssjef i Stavanger Symfoniorkester.

Får individuelle avtaler

Talentene kommer fra Sandnes, Stavanger og Karmøy og spiller sammen med SSO for første gang under Statoils friluftskonsert i Bjergsted lørdag 12. juni.

- Deretter skal de få individuelle avtaler og følges opp i løpet av høsten og våren. De skal videre være med på en eller to orkesterkonserter, sier Landmark.

Talentjakten bygger på det talentarbeidet som allerede er godt etablert i Rogaland, blant annet gjennom «Unge Musikere» på Universitetet i Stavanger og «Lørdagsskolen» på Stavanger kulturskole. Prosjektet er derfor ment å komme på toppen av det talentarbeidet som både UiS, kulturskoler, korpsbevegelse og andre driver i denne regionen.

- Det er tydelig at talentarbeidet bærer frukter, og det er flott å se hvordan det spirer og gror i musikklivet, sier Erik Landmark.

Mer fra Dagsavisen