Stavanger

Ikke bare skinker

Bein eller ikke bein i importskinker. Det er spørsmålet Egil Ween og Matcompaniet har kranglet med Toll- og avgiftsdirektoratet om i fire år.

I ytterste konsekvens kan krangelen føre til at Matcompaniet bli slått konkurs i tingretten i dag. Toll- og avgiftsdirektoratet har nemlig begjært selskapet konkurs.

- Det vil imidlertid ikke skje. Vi er uenige i kravet, og det er derfor vi ikke har ønsket å betale det. Men må vi, har vi ingen problemer med å framskaffe pengene, forsikrer daglig leder Egil Ween i Matcompaniet.

Hele saken startet med en kontroll hos Matcompaniet tilbake i 2004. Toll- og avgiftsdirektoratet mente at Matcompaniet hadde importert store mengder av beinfrie skinker fra Spania og Italia som skinker med bein. Skinker uten bein har dobbelt så høy tollsats som skinker med bein, 121,12 kroner mot 60,32 kroner. Dermed fikk Matcompaniet en ekstraregning fra Tolldirektoratet på hele 3,7 millioner kroner.

Vant fram

- Tolldirektoratet mente våre skinker var å betrakte som beinfrie, selv om de hadde bein i seg. Dette var et produkt vi hadde laget spesielt tilpasset de norske tollreglene, så vi var sikre i vår sak og påklaget vedtaket, forteller Ween.

Matcompaniet vant også fram med sin klage. Verdens tollorganisasjon i Brussel (WCO) avgjorde at skinker som fortsatt har bein hengende fast i kjøttet, er å betrakte som med bein. Dermed frafalt også Toll- og avgiftsdirektoratet størstedelen av kravet sitt mot Matcompaniet. Men vel 400.000 kroner ble stående igjen. Dette gjaldt et parti spanske skinker - som Matcompaniet ikke kunne bevise at var med bein.

- Problemet var at på fakturaene var alle disse skinkene oppført som skinker uten bein. For største delen av disse skinkene kunne vi bevise dette med informasjon fra produsentene. Men produsenten av disse spanske skinkene hadde avviklet, forteller Ween.

Lang tid

Han er fortvilet over Tolldirektoratet som har brukt flere år på klagebehandlingen, og at de bruker skifteretten som trussel.

Avdelingssjef Jon Eriksen i Tollregion Vest-Norge, sier de har et legitimt krav mot Matcompaniet.

- Men vi er i dialog og det kan hende vi kommer fram til en løsning i dag før vi havner i skifteretten, sier han.

Mer fra Dagsavisen