Stavanger

Her henger fire tonn kunst

Her henger det fire tonn tunge kunstverket «Friedenspanzer». I dag kan du se det på Torget.

I ettermiddag klokken 16.30 markeres Point Of Peace og Kapittel 08 med ordfører Leif Johan Sevlands avdukning av kunstneren Michael Fisher-Arts «Friedenspanzer».

Den dekorerte stridsvognen fra 2. verdenskrig har vært verden rundt, og ble fraktet fra Dresden gjennom Tyskland og Danmark til Risavika med lastebil.

- Det ble plagsomt mye oppmerksomhet på kjøreturen, særlig gjennom Danmark, for da ble stridsvognen fraktet uten presenning. Det var faktisk greit å få den dekket til i Kristiansand, sier Mandy Großmann, medhjelper på lastebilen.

Til kulturbyåret

Marleen Laschet i VNG Norge har hentet kunstverket til Stavanger som leteselskapets bidrag til kulturbyåret.

- Det er godt å ha kunstverket framme i distriktet, og det var jo gøy å se på omlastingen, sier Laschet.

I går var «Friedenspanzer» framme på Nord-Jæren, og fire tonn tysk metall ble fraktet fra en lastebil til en annen. Det er kraftig utstyr som brukes når en stridsvogn skal forflyttes luftveien.

- Men den stridsvognen der blir bare som bomull med den kranen som er på lastebilen, sier Gaute Pedersen i Amdal Container Service, firmaet som skal frakte kunstverket de siste milene fra Risavika til Stavanger sentrum i dag.

Fredsbudskap

Stridsvognen er dekorert med tegninger og slagord, og i motsetning til de fleste av sitt slag - et uomtvistelig fredssymbol.

- Kunstneren har et budskap som burde passe svært godt inn i Point of Peace-sammenheng, sier ordfører Leif Johan Sevland til Rogalands Avis.

Kunstneren Michael Fisher-Art vil være til stede under avdukningen. Han har også en utstilling av bilder på Café Sting, hvor det er vernissasje i etterkant av åpningen på Torget.

Mer fra Dagsavisen