Stavanger

- Menn er muskelkraft

Mannlige ansatte i psykisk helsevesen føler ofte at kvinnelige kollegaer ikke verdsetter deres faglige evner. Det viser en undersøkelse fra Universitetet i Stavanger.

I stedet tilkalles gutta når det er behov for muskelkraft.

En studie fra Universitetet i Stavanger viser at menn i psykisk helsevesen opplever et sterkt krav fra kvinnelige kollegaer om at de skal handle i risikosituasjoner. Henvendelser av typen «det er behov for en sterk mann i ti minutter» etterspør en med muskler nok til å holde en utagerende pasient i ro. Men ofte opplever mennene der at kvinnelige kollegaer skyver vekk den faglige kompetansen de besitter.

- Det kvinnelige hegemoniet i omsorgsyrkene kan være en årsak til at menn blir behandlet som stereotyper og dermed skremmes over i andre jobber. Det er tankevekkende, sier førstelektor Rita Sommerseth ved Universitetet i Stavanger til NTB.

Feminin omsorg

I studien til Sommerseth er blant annet 19 mannlige helsearbeidere intervjuet om problemet. De føler at kvinnene har et bilde av mennene som store og sterke, og at kvinnene utelukker deres evne til å utøve profesjonell omsorg og vise følelser. Mennenes mottrekk er å tilby noe som kan tåles i en kvinnelig omsorgsverden: Ren handling.

- Flere sier at det er litt av en utfordring å komme inn i et felt som er såpass preget av feminin omsorg. Mitt poeng er ikke at det er noe galt med den omsorgen kvinner tilbyr, men menn kan tilby noe annet som det også er etterspørsel etter og behov for. Menn kan tilføre noe annet med sine perspektiv som det er grunn til å ivareta, mener Sommerseth.

Mennene hun har snakket med blir indignerte når den faglige dyktigheten deres blir satt til side.

Skremt bort

Ifølge Sommerseth opplever både Norge og resten av Europa en nedgang av antall menn i omsorgsyrkene.

- Vi kan ikke sitte å se på at det skjer uten å gjøre noe. Vi har vært altfor lite opptatt av dette og nå er det spesielt bekymringsfullt hvis det er slik at vi er i ferd med å få en enkjønnet arbeidstakergruppe innen den nære omsorgen. Mange menn flykter fra jobbene, enten de velger annen utdanning, andre jobber eller går fra omsorgen til lederstillingene, sier hun.

Hun foreslår at kjønn som tema bør inn i utdanningen, og at det fra myndighetenes side bør iverksettes tiltak for å få opp andelen menn i alle omsorgsyrker.

- Ikke minst må vi gjøre mer for å unngå at de som er der, forlater yrket.

Mer fra Dagsavisen