Stavanger

Færre låner over pipa

Mer enn hver fjerde unge boligkjøper måtte i 2007 fullfinansiere sitt boligkjøp ved lån. Det er færre enn året før.

28 prosent av alle boligkjøpere under 35 år måtte i fjor fullfinansiere sitt boligkjøp, mot 37 prosent i 2006, viser tall fra Kredittilsynet.

- Dette kan være det første tegnet til økt forsiktighet fra bankenes side. Større forsiktighet vil være til fordel for kundene, bankene selv og samfunnet for øvrig, sier direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet.

Han understreker at det fortsatt er for mange lån med for høy risiko, men tror ikke det vil komme noe boligkrakk.

- Norsk økonomi er generelt ganske sunn, så jeg tror ikke på et boligkrakk, sier Aamo.

Høy gjeld

Boligprisene i januar 2008 var bare 0,3 prosent høyere enn ett år tidligere, mens husholdningenes gjeldsbelastning var på et historisk nivå. Over 400.000 norske husholdninger bruker mer enn 20 prosent av inntektene sine på å betjene gjelden sin. Gjennomsnittlig har låntakere under 35 år gjeld som er tre til fire ganger bruttoinntekten. Aamo mener at usikkerheten i boligmarkedet gjør kundene mer utsatt enn bankene.

- Denne gruppen er mer følsom for flere renteøkninger. Bankene har sin soliditet, men en del av kundene bør ikke ha 100 prosent belåning med et usikkert boligmarked. Bankene har et ansvar for å passe på. Det er alltid noen kunder som opplever samlivsbrudd eller får forandret livssituasjon, sier Aamo.

Flere rammelån

Kredittilsynet peker i sin boliglånsundersøkelse for 2007 at veldig mye av veksten i boliglånsmarkedet skjer gjennom rammelån. Det er boliglån sikret med pant i fast eiendom, og med mulighet for individuelle avtaler om opplåning og nedbetaling. Kredittilsynet vil i løpet av året drøfte med bankenes organisasjoner for å utvikle en bedre bransjepraksis.

- Vi vil ta et initiativ for å drøfte en bedre normgiving for bankene og for å få et minstekrav til sikkerhet, sier Aamo.

Boliglånsundersøkelsen viser også at omfanget av låntakere som inngår fastrenteavtaler fortsatt er lavt, i overkant av 1 prosent i 2007. Samtidig har den gjennomsnittlige løpetiden på boliglån økt, delvis som en følge av økt omfang av avdragsfrie lån.

Mer fra Dagsavisen