Stavanger

- Alle må bidra

Siri Kalvig fikk Venstres miljøpris i helgen. Og fokuserte på hva den enkelte selv kan gjøre i miljøkampen.

Den profilerte metereologen og direktøren for værselskapet Storm Weather Centre fikk prisen på grunn av sitt engasjement i miljø- og klimaspørsmål. I høst var hun programleder for tv-serien Himmel og Hav som handlet om energi og forbruk. Kalvig har også reist rundt i Norge på en foredragsturne med samme navn.

Lederen i Rogaland Venstre, Helge Solum Larsen, var ikke i tvil om at Kalvig fortjente prisen.

- Siri Kalvig var en åpenbar kandidat. Hun klarer å formidle faglig kunnskap som folk forstår. Hun har enkelt og greit gjennomslagskraft, forklarer Larsen.

Angår alle

I takketalen fokuserte Kalvig på hvor viktig det er å finne måter som den enkelte kan bidra i miljøkampen. Hun mener det er viktig å finne lokale løsninger som folk kan identifisere seg med, og ikke bare fokusere på internasjonal miljøpolitikk.

- Løsningen er å jobbe på alle plan. Mange ser for eksempel ikke nytten av å gjøre noe aktivt selv når det stadig bygges forurensende kullkraftverk i Kina, sier Kalvig.

Miljøhus

Kalvig synes det er svært positivt at Stavanger nå profilerer seg som miljøby, og mener hovedsatsingsområdene må være bygninger og transport. Byggeprosjekter med krav om lavenergiløsninger og bybane, er hennes oppfordring til politikerne. Hun er ikke i tvil om at det vil være et marked for miljøvennlige hus i Stavanger.

- Jeg tror at når folk får øynene opp for at det er mulig å bo miljøvennlig, så er det mange som vil velge hus med lavenergiløsninger, sier hun.

Viktig å stemme

Til tross for at det ofte er store ord og lite handling blant politikerne, er Kalvig glad for engasjementet som flere og flere nå viser.

- Politikerne har en utakknemlig jobb, der det er mer enn nok av dem som refser dem, sier Kalvig

Hun mener at når folk får øynene opp for konsekvensene av forurensingen, så vil det også være mulig for politikerne å gå for upopulære løsninger uten at de mister alle stemmene av den grunn.

- Hvis vi bare får inn den rette miljøtankegangen, vil folk applaudere høyere bensinpris, sier hun.

Men noe av det aller viktigste for et bedre miljø er at alle bruker stemmeretten sin.

- Vi må bruke både pengeseddel og stemmeseddel i miljøkampen, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen